Μόρφου επισκοπή

Image

Η επισκοπή Μόρφου είναι μια από τις νεότερες της Κύπρου. Μαζί με την επισκοπή Λεμεσού, αποτελούν εκκλησιαστικές περιφέρειες που ιδρύθηκαν με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 1973. Η ίδρυση των δύο αυτών νέων εκκλησιαστικών περιφερειών, οι οποίες αύξησαν τότε τον αριθμό των περιφερειών σε έξι (μαζί με την Αρχιεπισκοπή και τις επισκοπές Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας) αποφασίστηκε μετά την εκκλησιαστική συνωμοσία των επισκόπων Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας (Γενναδίου, Ανθίμου και Κυπριανού αντιστοίχως) κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κατά τη διάρκεια της περιόδου 1971-1973.Η επισκοπή Μόρφου απέσπασε μεγάλο τμήμα της επισκοπής Κυρηνείας καθώς και τμήμα της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Πρώτος επίσκοπος Μόρφου εξελέγη στις 17 Νοεμβρίου 1973 ο τότε χωρεπίσκοπος Λήδρας Χρύσανθος,  που εγκαθιδρύθηκε την επομένη. Πλήρης τίτλος του: Μητροπολίτης Μόρφου και Πρόεδρος Σολέας (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακος Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

 

Ο μητροπολίτης Χρύσανθος πέθανε τον Ιανουάριο του 1996. Ο θρόνος παρέμεινε κενός μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1998, καθώς δημιουργήθηκε σοβαρή κρίση ως προς το άτομο που θα εκλεγόταν ως νέος μητροπολίτης. Η κρίση προήλθε από το ότι το άτομο το οποίο υποστήριζαν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας δεν γινόταν αποδεκτό από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ (δες σχετικά στο λήμμα για τον μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθο). Τελικά ο θρόνος πληρώθηκε με την εκλογή  στις 22 Αυγούστου 1998 και ενθρόνιση στις 13 Σεπτεμβρίου 1998 του επισκόπου Νεοφύτου.

 

Η επισκοπή Μόρφου στεγαζόταν στο μητροπολιτικό  κτίριο κοντά  στην εκκλησία (πρώην μοναστήρι) του Αγίου Μάμα. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή της Μόρφου από τους Τούρκους, η επισκοπή μεταφέρθηκε στην Ευρύχου.