Αθανάσιος ο Κασαβέτης

Image

Κυπριακής καταγωγής επίσκοπος Δημητριάδος και Ζαγοράς στα 1794-1821. Διετέλεσε μέγας αρχιδιάκονος του θείου του Κυπρίου  πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερασίμου Γ΄ (1794-1797), από τον οποίο εκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1794 μητροπολίτης Δημητριάδος και Ζαγοράς, υπέρτιμος και έξαρχος Πελασγών. Η εκλογή του συνδέθηκε με την προαγωγή της επισκοπής Δημητριάδος σε μητρόπολη.

 

Ο Αθανάσιος υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην οποία είχε μυηθεί στα 1820. Επιστολές του σχετικές με υποθέσεις της Φιλικής Εταιρείας, που απευθύνονταν στον διδάσκαλο της Λαμίας Μιλτιάδη Αγαθόνικο, σώζονται και φυλάγονται σήμερα στο αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (αριθμ. 15174).

 

Ο Αθανάσιος έλαβε ενεργό μέρος στην επανάσταση του Πηλίου το Μάιο του 1821, ενώ εγκατέλειψε το θρόνο του κατά τον Ιούλιο του 1821. Μετά την καταστολή της επανάστασης στο Πήλιο από τους Τούρκους κατέφυγε στην Πελοπόννησο και ακολούθως στα νησιά του Αιγαίου προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε διάφορους τομείς. Τελικά το 1825 διορίστηκε από την επαναστατική κυβέρνηση στη Μύκονο, ως τοποτηρητής του μητροπολίτη Σίφνου, Μήλου και Μυκόνου Καλλίνικου, ο οποίος απουσίαζε από την αρχή της επανάστασης στην Κωνσταντινούπολη. Στο νησί αυτό ο Αθανάσιος παρέμεινε μέχρι και το θάνατό του, που συνέβη το 1828.