Μουντερίσογλου Ορχάν

Ο Τ/κ αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Image

Τουρκοκύπριος γιατρός που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1920 και πέθανε το 1991. Φοίτησε στο Λύκειο Χαϊδάρ πασά της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Το 1947, μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Κύπρο όπου άρχισε να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα. Αναμείχθηκε ταυτόχρονα στα κοινά και διετέλεσε πρόεδρος της τουρκικής σχολικής εφορείας Λάρνακας, δημοτικός σύμβουλος της ίδιας πόλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκικών Συνδέσμων και μέλος του ανωτάτου συμβουλίου του Εβκάφ.

 

Κατά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, που διεξήχθησαν στις 31 Ιουλίου 1960, ο Ορχάν Μουντερίσογλου εξελέγη βουλευτής Λάρνακας. Στις 16 Αύγουστου του 1960 εξελέγη αντιπρόεδρος της πρώτης Βουλής των Αντιπροσώπων (σύμφωνα προς το Σύνταγμα, ο πρόεδρος του Σώματος είναι Ελληνοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος).

 

Το Δεκέμβριο του 1961 δημιουργήθηκε η ανεξάρτητη τουρκική ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν έντεκα από τους δεκαπέντε Τουρκοκύπριους βουλευτές του Τουρκικού Εθνικού Μετώπου, ανάμεσα τους και ο Μουντερίσογλου. Οι υπόλοιποι ήταν οι Ιμπραχίμ Ορχάν, Ριζά Χαλίτ Αλή, Σελτσιούκ Σιακίρ Σομέκ, Χασάν Αντνάν Γκιουβενέρ, Νεμπίλ Ναμπί, Μπουρχάν Ναλμπάντογλου, Ραμαντάν Τζεμίλ, Αχμέτ Αζίζ Αλτάι, Χαλίτ Κιαζίμ Σιεμσιεντίν και Νεντζέτ Χουσεΐν. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ορχάν Μουντερίσογλου ήταν ο πρόεδρος της ανεξάρτητης τουρκικής ομάδας, ο Ριζά Χαλίτ Αλή ο αντιπρόεδρος και ο Μπουρχάν Ναλμπάντογλου ο γραμματέας.

 

Ως αντιπρόεδρος της Βουλής της Κύπρου υπηρέτησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1963. Όταν άρχισαν οι διακοινοτικές ταραχές, ο Μουντερίσογλου ακολούθησε όλους τους άλλους Τουρκοκυπρίους βουλευτές, υπουργούς και δημοσίους υπαλλήλους που απεχώρησαν από την κρατική μηχανή και αυτοεγκλωβίστηκαν στους τουρκοκυπριακούς θυλάκες.  

 

Επιστροφή

Στις  22 Ιουλίου 1965, 19 μήνες μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το Κοινοβούλιο, οι Τ/κ βουλευτές με επικεφαλής τον Μουντερίσογλου,  αποφάσισαν να επιστρέψουν. Μετέβησαν στο μέγαρο της Βουλής με στρατιωτική προστασία της ΟΥΝΦΙΚΎΠ και είχαν συνάντηση με τον  πρόεδρο της Βουλής Γλαύκο Κληρίδη. Αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά στην έκθεση της 29ης Ιουλίου 1965 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ου Θαντ αναφέρει: 

 "Ο κ. Κληρίδης ανέφερε στους Τ/κ βουλευτές ότι αν δεν επέλθει συμφωνία στις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για αλλαγή του Συντάγματος τότε δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο. Οπως είπε με βάση τις τροποποιήσεις που επήλθαν στο Σύνταγμα από τους Ε/κ δεν υπήρχε η σχετική νομοθεσία να καλύψει την επιστροφή τους, οπότε το νέο νομικό καθεστώς δεν επέτρεπε την επιστροφή των Τ/κ. 

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια