Μπελλεφόν Μπερναρντέν Ζιγκώ ντε Gigault de Bellefonds Bernardin

Γάλλος στρατάρχης που κατά το 1670-71 αναμείχθηκε πρωταγωνιστικά σε σχέδιο πολεμικής ενέργειας στην Κύπρο με σκοπό την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Ο Μπελλεφόν, μετά τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Τούρκων και Βενετών που υπεγράφη μετά την τουρκική κατάκτηση της Κρήτης το 1669, παρέμεινε άνεργος (μέχρι τότε ηγείτο των χριστιανικών δυνάμεων της Αγίας Έδρας για εκστρατεία κατά των Τούρκων που ετοιμαζόταν και η οποία δεν πραγματοποιήθηκε, αποσπασμένος στην ηγεσία των δυνάμεων του πάπα, ενώ πιο πριν υπηρετούσε υπό τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΔ').

 

Τότε ο Μπελλεφόν εστράφη προς τη Σαβοΐα και διά του πρέσβεως μαρκησίου ντε Σαιντ Μωρίς, πρότεινε στον δούκα της Σαβοΐας επιχείρηση κατά των Τούρκων στην Κύπρο. Παρόμοια πρόταση έκαμε και προς τον πάπα Κλήμη Ι', από τον οποίο ζήτησε να υποκινήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις (πλην των Βενετών που είχαν υπογράψει ειρήνη με τους Τούρκους) να ενισχύσουν την επιχείρηση στην Κύπρο. Ο Μπελλεφόν διάλεξε την Κύπρο ως πρώτο στόχο του, γιατί θεωρούσε εύκολη την κατάληψή της. Πρότεινε μάλιστα στον πάπα να αναθέσει τη διακυβέρνηση του νησιού στον δούκα της Σαβοΐας.  Όταν το νησί θα καταλαμβανόταν, εύκολα θα μπορούσε ο δούκας της Σαβοΐας να το κρατούσε, κατά τον Μπελλεφόν, έχοντας ως δεδομένο ότι θα υποστηριζόταν και από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ύστερα από την έκκληση του πάπα. Στη συνέχεια, το σχέδιο του Μπελλεφόν προέβλεπε ότι η Κύπρος θα εχρησιμοποιείτο ως βάση για περαιτέρω ενέργειες κατά των Τούρκων (βλέπε λεπτομερέστερα στο λήμμα Βιλλ μαρκήσιος vτε). Ο ικανότατος Γάλλος στρατηγός μαρκήσιος ντε Βιλλ είχε επιλεγεί ως αρχηγός των στρατευμάτων που θα κατελάμβαναν την Κύπρο και διοικητής του νησιού μετά την επιτυχή έκβαση του αγώνα.

 

Τελικά το φιλόδοξο σχέδιο του Μπελλεφόν δεν υιοθετήθηκε από τον δούκα της Σαβοΐας, και ίσως ούτε κι από τον πάπα, η δε επιχείρηση εκδίωξης των Τούρκων από την Κύπρο δεν πραγματοποιήθηκε.