Αλτικαστί Ορχάν

Image

Τούρκος συνταγματολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου. Πήρε μέρος, ως απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης, στις «διευρυμένες» διακοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονταν στην Κύπρο μεταξύ Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου αντίστοιχα. Οι «διευρυμένες» συνομιλίες, με τη συμμετοχή του Μιχαήλ Δεκλερή και του Ορχάν Αλτικαστί, εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης αντίστοιχα, διεξήχθησαν στην Κύπρο από το καλοκαίρι του 1972 μέχρι την άνοιξη του 1974.

 

Βλέπε Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Οι δυο συνταγματολόγοι Δεκλερής και Αλτικαστί εργάστηκαν συμμετέχοντας στις συνομιλίες, αλλά και μόνοι τους ως εμπειρογνώμονες στην επεξεργασία διαφόρων θεμάτων γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. Μάλιστα ο Αλτικαστί εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Κύπρο στα τέλη του 1973 «για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Κυπριακό, απαλλαγμένος από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα».

 

Η διακοπή των συνομιλιών, στις οποίες ο Αλτικαστί συμμετείχε για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού (άνοιξη του 1974), δεν επαναλήφθηκαν εξαιτίας του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κατά το καλοκαίρι του 1974.