Νταλ Σόλι Μπαστιάνο

Image

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που το 1571 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, ενταγμένος στον στρατό των Βενετών με τον βαθμό του λοχαγού.

 

Ο Μπαστιάνο νταλ' Σόλι ήταν ένας των αξιωματικών μικρού εκστρατευτικού σώματος που ο Βενετός ναύαρχος Μαρκαντώνιος Κουιρίνι κατόρθωσε — διασπώντας τον τουρκικό κλοιό — να μεταφέρει στην Αμμόχωστο με 12 γαλέρες, ενώ η πόλη ευρισκόταν ήδη υπό στενότατη και σκληρότατη πολιορκία. Η άφιξη του σώματος αυτού στην Αμμόχωστο, που γέμισε χαρά και ενίσχυσε σημαντικά τους υπερασπιστές της, έγινε στις 26

Ιανουαρίου του 1571.

 

Όταν εκδηλώθηκαν οι λυσσώδεις επιθέσεις των Τούρκων, ο λοχαγός Μπαστιάνο νταλ' Σόλι ήταν μεταξύ των αξιωματικών που ετέθησαν επικεφαλής των υπερασπιστών της πόλης στον προμαχώνα (ημιπύργιο) Ανδρούτζι, στο νότιο τμήμα των τειχών της Αμμοχώστου το οποίο και δέχθηκε το κύριο και συνεχές βάρος των τουρκικών επιθέσεων και κανονιοβολισμών.

 

Την 1η Ιουλίου του 1571, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα σφοδρού κανονιοβολισμού του προμαχώνα Ανδρούτζι από το τουρκικό πυροβολικό, ο Μπαστιάνο νταλ' Σόλι, «μαχόμενος με ξεχωριστό ζήλο», όπως γράφει ο συμπολεμιστής του Άντζελο Γκάττο, πληγώθηκε σοβαρά στον ώμο. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, και περίπου έναν μήνα πριν από την πτώση της Αμμοχώστου.

Φώτο Γκάλερι

Image