Περιστιάνης Ιωάννης

Image

Διακεκριμένος Κύπριος επιστήμονας και καθηγητής, μέλος της γνωστής και μεγάλης οικογένειας Περιστιάνη. Γιος του Γεωργίου Περιστιάνη (1871-1945) που είχε διατελέσει προξενικός πράκτορας της Γαλλίας στη Λεμεσό. Ο Ιωάννης Περιστιάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911 και πέθανε στο Παρίσι το 1987.

 

Φοίτησε  σε  σχολείο  στην  Αγγλία (κολέγιο Harrow) και στο γυμνάσιο της Λεμεσού. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι (διδάκτωρ και αριστούχος της Νομικής Σχολής του εκεί Πανεπιστημίου) και κοινωνιολογία και κοινωνική ανθρωπολογία στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (απ' όπου αναγορεύθηκε επίσης διδάκτωρ). Παρακολούθησε παράλληλα και οικονομικά στο London School of Economics.

 

Έζησε για ένα περίπου χρόνο (1937) με την φυλή Κιπσιγκίς στην ανατολική Αφρική. Η μελέτη του για τη φυλή αυτή απετέλεσε τη διδακτορική του διατριβή που εξέδωσε το 1938 με τίτλο: La vie et le droit coutumier des Kipsigis. Και στην αγγλική το 1939 παρουσίασε την εργασία του με τίτλο: The social institutions of the Kipsigis.

 

Εργάστηκε κατά το 1940-41 ως βοηθός του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου κατά την εκστρατεία στην Αλβανία. Μεταξύ 1941 και 1945 εργάστηκε ως καθηγητής της κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου Φουάτ Α'. Στο Κάιρο ίδρυσε την οργάνωση AngloAnzac Hellenic Association, της οποίας διετέλεσε και γενικός γραμματέας. Επίσης στο Κάιρο υπηρέτησε το 1942-45 ως υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ελληνικής κυβέρνησης που έδρευε εκεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

 

Το 1946 υπηρέτησε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τον επόμενο χρόνο, 1947, υπηρέτησε στην Κένυα ως κοινωνιολόγος-σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Το 1948 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Μεταξύ 1949 και 1963 δίδαξε ως senior university lecturer στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επίσης επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου (1959), καθηγητής της κοινωνιολογίας και εμπειρογνώμονας της ΟΥΝΕΣΚΟ (1960) και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών των Αθηνών (1960-1969).

 

Το 1954 είχε κάνει κοινωνιολογική έρευνα στην Κύπρο για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ιδιαίτερα για την κοινωνική ζωή της περιοχής Πιτσιλιάς. Τη σχετική μελέτη του δημοσίευσε στο βιβλίο Honour and Shame. Παρόμοιας φύσης μελέτη, για τις κοινωνικές αλλαγές στην περιοχή Πιτσιλιάς, έκαμε και το 1969, οπότε είχε έλθει πάλι στην Κύπρο ως εμπειρογνώμονας της ΟΥΝΕΣΚΟ για δημιουργία στο νησί Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών.

 

Για ένα διάστημα υπηρέτησε κι ως πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι. Υπήρξε δε από τους πρωτεργάτες των κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα. Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων που κέρδισε και επίτιμων τίτλων που του απενεμήθησαν, περιλαμβάνονται: Sir James Frazer Lecturer. Πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Βασιλικού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωνιολογικής Εταιρείας της Γαλλίας. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βρετανών Ανθρωπολόγων.