Νικολάου Χαμπής

Image

Μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Ο Χαμπής Νικολάου γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1930, στο χωριό Ζύγι της επαρχίας Λεμεσού, όταν η Κύπρος ακόμη ήταν Βρετανική αποικία. Πέθανε στις 9 Μαρτίου 2022 στη Λεμεσό. Δούλεψε στο μεροκάματο κάνοντας πολλές και σκληρές δουλειές. Λιμενεργάτης στο Λιμάνι Λεμεσού αλλά και στα λατομεία. Για κάποιο χρονικό διάστημα επίσης εργάστηκε σε ψαροκάικα τα οποία ψάρευαν έως και τα παράλια της Τουρκίας.

 

Το 1950 παντρεύτηκε την αείμνηστη σύζυγό του Μαρία, από τον Αγιο Ερμόλαο της Επαρχίας Κερύνειας και κάτοικο Καλαβασού, με την οποία απόκτησαν 3 παιδιά, τη Σούλα, το Νίκο και τον Ντίνο.

 

Συνέντευξη Χαμπή Νικολάου στο WebTv της εφημερίδας Πολίτης 

 

Μετανάστης

Το 1970 ασθενεί η σύζυγός του και σε αναζήτηση καλύτερης θεραπείας, μετά από πρόσκληση της αδελφής του, μεταναστεύει στην Αμερική. Εργάζεται ως πιατάς στα εστιατόρια, αργότερα συγκολλητής, ενώ σιγά-σιγά βρήκε το δρόμο του. ' Αρχισε να επενδύει σε οικοδομές και στη συνέχεια με τα παιδιά του επένδυσε στην εκμετάλλευση κινηματογράφων σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νέας Υόρκης. 

 

Από τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στις ΗΠΑ γίνεται μέλος της Ενωσης Κυπρίων Αμερικής, την οποία αντιπροσώπευε στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Ηταν για χρόνια στην ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και για 24 χρόνια κυβερνήτης της Οργάνωσης στη Νέα Υόρκη. Το Σεπτέμβριο του 2009, στα 80χρονά του, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τον τίμησε στη διάρκεια του επίσημου δείπνου της, στο «Terrace on the Park».

 

Οχι τυχαία έλεγαν όσοι τον ήξεραν πως ο Χαμπής ήταν ο πρέσβης της Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Το έλεγαν γιατί ήταν από τους πρώτους που συναντούσε ένας Κύπριος ο οποίος επισκεπτόταν την πόλη. Πάντα επίσης βρισκόταν κοντα στους φοιτητές που σπούδαζαν στη Νέα Υόρκη γι αυτό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους νέους. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image