Πλατάνιν

Ονομασία διαφόρων μεσαιωνικών οικισμών της Κύπρου. Όλων η ονομασία (όπως και του ομώνυμου χωριού που υπάρχει και σήμερα) είναι φυτώνυμη, από το δέντρο πλατάνιν.

 

* Σε μεσαιωνικές πηγές αναφέρεται οικισμός με την ονομασία Πλατάνιν στην περιοχή της Κυθρέας. Ο οικισμός αναφέρεται από τον Στέφανο Λουζινιανό. Προφανώς ο οικισμός σχετιζόταν προς το μοναστήρι της Παναγίας Πλατανιώτισσας* του οποίου η ιστορία, όπως και του οικισμού Πλατάνιν, είναι άγνωστη.

 

* Σε χάρτες της περιόδου της Βενετοκρατίας ευρίσκεται σημειωμένος οικισμός με την ονομασία Platini κοντά στο χωριό Τρίκωμο.

 

* Επίσης, σε μεσαιωνικές πηγές, απαντάται οικισμός με την ονομασία Platani που ανήκε στην γεωγραφική περιοχή της Μαραθάσας και που διοικητικά ανήκε στο διαμέρισμα της Πεντάγυιας.

 

* Άλλος οικισμός με την ίδια ονομασία σημειώνεται και κοντά στο σημερινό χωριό Μάντρες, στην Καρπασία. Πρόκειται για το χωριό που υφίσταται και σήμερα, για το οποίο βλέπε στο σχετικό λήμμα.

 

* Από τα Μεσαιωνικά χρόνια υφίσταντο και τα χωριά (που υπάρχουν και σήμερα) Πλατανίσκια, Πλατανισσός και Πλατανιστάσα, για τα οποία βλέπε χωριστά λήμματα.