Ρουσσιά Μαρία

Image

Πεζογράφος, κυπριακής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1894 στο Κάιρο, από Κυπρίους γονείς, και πέθανε το 1957. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε, ακολουθώντας την οικογένειά της, στην Τεργέστη. Φοίτησε στο εκεί ελληνικό δημοτικό σχολείο κι αποφοίτησε από το οκτατάξιο ιταλικό λύκειο της Τεργέστης.  Έκαμε επίσης σπουδές φιλολογίας, φιλοσοφίας, γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) και μουσικής. Στην Αίγυπτο επέστρεψε με την έναρξη του A' Παγκοσμίου Πολέμου, κι εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου κι έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Υπήρξε από τους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου της περιόδου του Μεσοπολέμου. Διατηρούσε δε πάντοτε επαφή με την Κύπρο.

 

» Βλέπε λήμμα: Μεσολογγίτης Κλεόβουλος

 

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1937, με δημοσίευση χρονογραφημάτων της στην εφημερίδα Ταχυδρόμος της Αλεξάνδρειας, που συνεχίστηκε μέχρι το 1939. Τα χρονογραφήματά της υπέγραφε με τα αρχικά του ονοματεπωνύμου της και με το ψευδώνυμο «Νεφερτίτη».

 

Γνωστή κι ως διηγηματογράφος, από τις πρωτοπόρες Κυπρίες στο είδος αυτό, συνεργάστηκε με το αξιόλογο κυπριακό περιοδικό Κυπριακά Γράμματα, στο οποίο δημοσίευσε συνολικά 24 διηγήματά της και δυο μελέτες, στο διάστημα από το 1939 μέχρι το 1956.

 

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμος. Την ίδια περίοδο δημοσίευσε σειρά χρονογραφημάτων της υπό τον γενικό τίτλο Τά Γράμματα τῆς ἀδελφῆς τοῦ στρατιώτη. Η συγκέντρωση των χρονογραφημάτων της αυτών σε ένα τόμο απετέλεσε και το πρώτο της βιβλίο που εξεδόθη το 1942.

 

Συνολικά εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία, όλα στην Αλεξάνδρεια:

 

  1. Τά Γράμματα τῆς ἀδελφῆς τοῦ στρατιώτη (1942).
  2. Γιά τό Δίκιο, στή Μέση Ανατολή (τέσσερις νουβέλες, 1946).
  3. Ὁ Ξένος (συλλογή διηγημάτων, 1951).
  4. Κύπρος (έξι διηγήματα κι ένα χρονικό, 1956).

 

Βιογραφία της Μαρίας Ρουσσιά έγραψε κι εξέδωσε η Ευγενία Παλαιολόγου-Πετρώνδα (Μαρία Ρουσσιᾶ, ἡ Κυπρία πεζογράφος, Λευκωσία, 1981). Σύμφωνα προς την Ε. Π. Πετρώνδα, υπάρχουν ανέκδοτα πεζογραφικά έργα της Μαρίας Ρουσσιά, όπως ένα μυθιστόρημα με τίτλο Τό Σαράκι, δυο νουβέλες με τους τίτλους Ὁ Φλογερός Λίβας και Περιπέτειες μέ τόναυτό μου, κι ένα θεατρικό με τίτλο Πίσω ἀπό τήν κλειστή θύρα.

 

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 η Κυπριακή Δημορατία κυκλοφόρησε προς τιμη της Κυπριακό Γραμματόσημο 

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image