Ζανέττος Ζήνων

Image

Φιλόλογος. Ο Ζήνων Ζαννέτος γεννήθηκε στην Ακανθού. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Ακανθούς, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και φοίτησε ένα χρόνο πριν από τις σπουδές του στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

 

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή (Σχολή Θεάτρου) στην αθήνα και τη νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Υπηρέτησε ως Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου μέχρι το 1974, ενώ το 1975 μετανάστευσε οικογενειακώς στο Ρέθυμνο Κρήτης, πόλη καταγωγής της γυναίκας του.

 

Στο Ρέθυμνο υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης ως φιλόλογος Καθηγητής, Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης. Επελέγει από το Ανώτατο υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας Ελλάδος (ΚΥΕΔΕ) διευθυντής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνης, θέση στην οποία υπηρέτησε για εφτά χρόνια έως την συνταξιοδότησή του το 2006.

 

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου) μέχρι το 1974, μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ, ενώ στην Κρήτη εκλεγόταν για 25 περίπου χρόνια στο Δ.Σ. της ΕΘΕΚ (Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης). Εξελέγη επίσης, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. (Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης) για οχτώ χρόνια.

 

Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά και επαγγελματικά με τη Σκηνοθεσία Θεάτρου διδάσκοντας από σκηνής Αρχαίες Τραγωδίες, κλασικά και νεώτερης και πρόσφατης δραματουργίας έργα, ενώ σκηνοθέτησε όλα σχεδόν τα έργα του Αναγεννησιακού Θεάτρου Κρήτης (Θυσία του Αβραάμ, Φορτουνάτο, Στάθη, Ιντερμέδια κ.ά.

 

Εξέδωσε τις εξής ποιητικές συλλογές: 

  • Εισόδια
  • Τοκογλυφία της Αγάπης
  • 20 + 1 κύβοι δακρύων
  • Θυρανοίξιον του έρωτος

 

Δημοσίευσε σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά Φιλολογικές και Παιδαγωγικέ Μελέτες, Παρουσιάσεις Πεζογράφων και Ποιητών, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε το έργο (Μονογραφία) Χαράλαμπος Δημοσθένους του Ομήρου της Κοντέας και το Γενάρη του 2009 κυκλοφόρησε η φιλολογική του μελέτη μαζί με τα άπαντα του ποιητή "Κυριάκος Ακαθιώτης".

 

Το ποιητικό του έργο και οι ξωλίταροι καημοί του. Υπό έκδοση είναι τα Φιλολογικά μελετήματα για την Κυπριακή Λογοτεχνία και το ήθος του προσώπου της. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image