Λειβαδάς Βίας

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1934 στη Βατιλή. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθηνών και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

 

Πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59, καταδικάστηκε από τους ’γγλους σε ισόβια φυλάκιση και πέρασε πάνω από τρία χρόνια στις φυλακές στην Κύπρο και τη Βρετανία.

 

Στην Ελλάδα διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών ΑΣΟΕΕ, μέλος του πρώτου συμβουλίου της φοιτητικής οργάνωσης ΕΦΕΕ και άλλων οργανώσεων, και υπό τις ιδιότητές του αυτές συμμετέσχε ενεργά στον Ανένδοτο αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου στην περίοδο 1961-64. Εξέδωσε το ιστορικό μυθιστόρημα «Αντίστροφη πορεία» (Λευκωσία, 1983), όπου αναλύει τα γεγονότα της περιόδου 1961-64.


Εξέδωσε επίσης τα έργα «Πορεία προς την Αμμόχωστο» (Αθήνα, 2001), «Η κυπριακή επιχείρηση και η ανταπόκρισή της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» (Κύπρος, 2003), «Συμμετοχικό Μάνατζμεντ, Ελληνικά Γράμματα» (Αθήνα, 2004) και «Κύπριοι και Ιρλανδοί πολιτικοί κατάδικοι. Στις φυλακές της Αγγλίας 1956-59» (Λευκωσία, 2007).

 

Ο Βίας Λειβαδάς εργάστηκε στο Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου για 15 χρόνια, και διετέλεσε σύμβουλος επιχειρήσεων, συντονιστής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επαναδραστηριοποίησης Προσφύγων, πρόεδρος των πτυχιούχων ΑΣΟΕΕ στην Κύπρο, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων και σε μεγάλο αριθμό οργανισμών και επιχειρήσεων.

 

Ο Βίας Λειβαδάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, και για πολλά χρόνια μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου. Διετέλεσε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ. Το 2008 εξελέγη πρόεδρος της Κίνησης για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου.

 

Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.