Ρωσσίδης Ιάκωβος

Image

Δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1924. Σπούδαζε στην Πάντειο Σχολή Αθηνών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, διέκοψε όμως τις σπουδές του όταν, για την αριστερή πολιτική του δράση, συνελήφθη και απελάθηκε στην Κύπρο. Μετά την επιστροφή του αναμείχθηκε ενεργά στον αντιαποικιακό αγώνα και το 1948-49 καταδικάστηκε, με άλλα στελέχη της Αριστεράς, σε επτάμηνη φυλάκιση για παράνομη διαδήλωση. Αργότερα πήγε στην Ουγγαρία, όπου φοίτησε σε πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και πήρε πτυχίο ιστορικών επιστημών. Στην Αθήνα, τη Βουδαπέστη και την Κύπρο εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον τομέα της έντυπης αλλά και της ραδιοφωνικής δημοσιογραφίας. Από τις γραμμές του ΑΚΕΛ και από την εφημερίδα του Κόμματος «Χαραυγή», της οποίας υπήρξε βασικός συντάκτης, αποχώρησε το 1976 εξαιτίας πολιτικοΐδεολογικών διαφωνιών.

 

Ο Ιάκωβος Ρωσσίδης ασχολήθηκε από νωρίς με τη λογοτεχνία, και ειδικότερα με το διήγημα, το χρονογράφημα και το δοκίμιο. Ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική κριτική. Το 1989 ανέλαβε την επιμέλεια του λευκώματος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για τους πρωτεργάτες του κυπριακού Τύπου. Από το 1988 και εξής διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής της Συνέλευσης στις  9 Μάιου 1978

 

Εξέδωσε τα ακόλουθα έργα:

 

 

1. Στεριανά κύματα (συλλογή διηγημάτων, Αμμόχωστος, 1945).

2. Κυπριακοί Ἀντίλαλοι (συλλογή χρονογραφημάτων, Λευκωσία, 1977).

3. Ἀναφορά στήν παγκόσμια ἀντιπολεμική λογοτεχνία (δοκίμιο, Λευκωσία,

1978. Κρατικός έπαινος υπουργείου Παιδείας).

 

Ο Ιάκωβος Ρωσσίδης πέθανε στις 15 Απριλίου του 1995, σε ηλικία 71 χρόνων.