«Σατιρική»

Image

Εβδομαδιαία σατιρική και γελοιογραφική επιθεώρηση, που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 22 Αυγούστου 1964. Εκδότης και διευθυντής της ήταν ο Λεμεσιανός γελοιογράφος και ζωγράφος Γιώργος Μαυρογένης. Η πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη αυτή σατιρική εφημερίδα εκδόθηκε σε καιρούς δύσκολους για την Κύπρο και ενώ η τουρκοκυπριακή ανταρσία και οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου κλιμακώνονταν. Συνέχισε την έκδοσή της μέχρι το 1967, για να επανεκδοθεί λίγους μήνες μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974 και να διατηρήσει την έκδοσή της για άλλη μια δεκαετία. Τα πολιτικά γεγονότα των περιόδων αυτών ενέπνευσαν τον κύριο όγκο του γελοιογραφικού έργου του Μαυρογένη, ο οποίος δημιούργησε και τον γνωστό του ήρωα Ττόφαλλο, τον Κύπριο θυμόσοφο βρακά, μέσω του οποίου διατύπωνε τα δηκτικά σχόλιά του. Η απεικόνιση των γεγονότων της πολυκύμαντης εικοσαετίας μετά το 1974 με τον γελοιογραφικό φακό του Μαυρογένη αποτελεί μια πρωτότυπη αλλά και αξιόλογη προσφορά στον χώρο της έντυπης κυπριακής δημοσιογραφίας.

 

Εκτός από τον Μαυρογένη, με τη «Σατιρική» συνεργάστηκαν και διάφοροι άλλοι γελοιογράφοι και σατιρικοί συγγραφείς, όπως ο  Άντης Ψημενόπουλος (σκίτσο), ο Μιχάλης Πιτσιλλίδης («Η στήλη του ΠΙΤΣ», κατά την πρώτη περίοδο της εφημερίδας), ο Άντρος Παυλίδης («Σκοπευτής», στη δεύτερη περίοδο έκδοσής της), ο Ανδρέας Χατζηλοΐζου («Αριστοφάννυ»), ο Χριστάκης Γεωργίου, ο Δημήτρης Παπαδημήτρης κ.α.

 

Η «Σατιρική» ήταν πολύχρωμη, είχε μικρό μέγεθος (τάμπλοϊτ), ήταν εξάστηλη και οκτασέλιδη. Αργότερα κυκλοφόρησε για ένα μικρό διάστημα και σαν περιοδικό. Η πρώτη περίοδος της ζωής της διήρκεσε από τις 22 Αυγούστου 1964 μέχρι τις 22 Ιουνίου 1967. Η δεύτερη περίοδος από τον Νοέμβριο του 1974 μέχρι το 1983. Μεσολάβησε διάστημα ενός χρόνου περίπου και η «Σατιρική» επανεξεδόθη, για να αναστείλει οριστικά την έκδοσή της τον Δεκέμβριο του 1985, όταν ο Γιώργος Μαυρογένης παρουσίασε προβλήματα υγείας.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image