Ιωάννου Φιφής

Ο δεύτερος γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ

Image

Πολιτικός -Δημοσιογράφος. Ηταν ο δεύτερος γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ διαδεχόμενος τον Πλουτή Σέρβα το 1945. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1914 και πέθανε το 1988. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Διδασκαλείο εργάστηκε ως δάσκαλος στην περίοδο 1937-1944, και διετέλεσε γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Διδασκάλων (ΠΟΔ). Στη δημοσιογραφία μπήκε το 1934. Ήταν εκδότης των εφημερίδων Δημοκράτης, Ανόρθωση και Θεωρητική Ανόρθωση. Επίσης εργάστηκε σαν συντάκτης και αρχισυντάκτης σε διάφορες εφημερίδες της Κύπρου, ενώ για ένα διάστημα ήταν αρχισυντάκτης, και παροικιακής εφημερίδας του Λονδίνου. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Μιά νύχτα πλημμυρισμένη ἀπό διάττοντες και σε συνεργασία με άλλους την ανθολογία Σύγχρονη Κυπριακή Λογοτεχνία. Εξέδωσε επίσης τη μελέτη Τά ἀνθρώπινα δικαιώματα, ποιοί τά παραβιάζουν καί πο, Λευκωσία, 1978.

 

Στην περίοδο 1945-1949 ο Φιφής (Νεόφυτος) Ιωάννου διετέλεσε γενικός γραμματέας του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ). Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο Φιφής Ιωάννου, μετά τη Διασκεπτική,  συμμετέσχε μαζί με τον Ανδρέα Ζιαρτίδη σε αποστολή στην Ελλάδα, όπου είχαν συνομιλίες με τον τότε γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκο Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης επέβαλε στην κυπριακή Αριστερά νέα γραμμή στο Κυπριακό, που ταυτιζόταν με εκείνη της Δεξιάς, για ένωση και μόνο ένωση, ενώ μέχρι τότε η γραμμή του ΑΚΕΛ ήταν αυτοκυβέρνηση -ένωση. 

Ο Φιφής Ιωάννου διαγράφηκε από το ΑΚΕΛ το 1949 μετά την παραίτηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ύστερα από διαφωνίες για την ακολουθητέα γραμμή στο Εθνικό Θέμα.  Με την αλλαγή της γραμμής του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή παραιτήθηκε –όχι χωρίς αντιδράσεις, όπως προκύπτει από το βαρυσήμαντο έγγραφο του Αδάμ Αδάμαντος του Δεκέμβρη 1949. Την ηγεσία του κόμματος ανέλαβε μια επταμελής «Προσωρινή Κεντρική Καθοδήγηση», την οποία αποτελούσαν οι Εζεκίας Παπαïωάννου, Ανδρέας Φάντης, Ανδρέας Ζιαρτίδης, Παυλάκης Γεωργίου, Σάββας Ιωάννου, Στέλιος Ιακωβίδης και Γιώργος Χριστοδουλίδης, έως το έκτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Αυγούστου 1949. 

 

Ο Φιφής Ιωάννου στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες της Κύπρου. Το Νοέμβριο του 1959 η ιδιοκτησία της εφημερίδας  Εθνική μεταβιβάστηκε στο δικηγόρο Ξάνθο Κληρίδη, ο οποίος εξουσιοδότησε τον δημοσιογράφο Φιφή Ιωάννου να υπογράφει εκ μέρους του. Επίσης  ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων, με αντικείμενο την ιστορία της Αριστεράς στην Κύπρο

 

Βιβλία:

  1. Έτσι άρχισε το Κυπριακό:
    Στα χνάρια μιας δεκαετίας 1940-1950: Σχέσεις ΑΚΕΛ-ΚΚΕ στα χρόνια του εμφυλίου
  2. Η Αριστερά και το Κυπριακό

 

Ο Φιφής Ιωάννου πέθανε τον Οκτώβριο του 1988.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image