Σοφιανός Χρυσόστομος

Image

Πρώην υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πολιτεύθηκε επίσης για ένα μικρό διάστημα ως αρχηγός κόμματος. Γεννήθηκε στο Στρουμπί της Πάφου το 1939. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και το Διδασκαλικό Κολλέγιο. Υπηρέτησε για δυο χρόνια ως δάσκαλος και στη συνέχεια έκαμε κλασσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1966 άρχισε να υπηρετεί ως καθηγητής σε σχολές μέσης παιδείας. Το 1969 διορίστηκε καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, όπου δίδαξε για τρία χρόνια.

 

Το 1972-73, με υποτροφία της ΟΥΝΕΣΚΟ, έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, και πήρε τους τίτλους Μ.Α. στην εκπαίδευση και Ph. D. στην εκπαιδευτική ανάπτυξη και προγραμματισμό. Κατά την περίοδο 1973-1975 εργάστηκε στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου του Οχάιο σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Το 1975 διορίστηκε βοηθός καθηγητής εκπαιδεύσεως στο Κολλέγιο Elmira της πολιτείας Νέας Υόρκης. Το 1976 επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε ειδικά καθήκοντα στο Τμήμα Ανωτέρας και Μέσης Εκπαιδεύσεως του υπουργείου Παιδείας. Τον ίδιο χρόνο άρχισε να υπηρετεί και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

 

Στις 5.10.1976 διορίστηκε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Μακαρίου. Στη θέση αυτή διατηρήθηκε από τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού και υπηρέτησε μέχρι τις 9.3.1980.

 

Ο Χρυσόστομος Σοφιανός ίδρυσε πολιτικό κόμμα, με την επωνυμία Παγκύπριο* Ανανεωτικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το οποίο κατήλθε αυτοτελώς στις βουλευτικές εκλογές της 24.5.1981, αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει έδρα και λίγο αργότερα διαλύθηκε.

 

Αργότερα ο Χρ. Σοφιανόςδιετέλεσε διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου και υπηρέτησε ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου (1995-2003).