Σπανός Νίκος

Image

Ιατρός νευροχειρουργός. Γεννήθηκε στην Κάτω Λακατάμια το 1932. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1958 πήγε  στην Αγγλία όπου ειδικεύθηκε στη νευροχειρουργική και εργάστηκε σε διάφορα κέντρα μέχρι το 1966. Το 1964 παρουσίασε στη Βρετανική Νευροχειρουργική Εταιρεία μελέτη περί των ανευρυσμάτων της περιμεσολοβίου αρτηρίας και έγινε εταιρικό μέλος της Εταιρείας. Το 1967 υπέβαλε διδακτορική διατριβή με θέμα τα ανευρύσματα της πρόσθιας αναστομωτικής αρτηρίας και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1967 επέστρεψε στην Κύπρο και διορίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ως νευροχειρουργός με μερική απασχόληση. Εισήγαγε τη νευροχειρουργική στην Κύπρο και ίδρυσε και οργάνωσε το Νευροχειρουργικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο λειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του. Το 1972 διορίστηκε ειδικός νευροχειρουργός με πλήρη απασχόληση και στη συνέχεια ανώτερος ειδικός.

 

Το 1971 διορίστηκε και ως σύμβουλος νευροχειρουργός της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στην Κύπρο. Το 1972 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Βρετανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας. Το 1980, με δική του μελέτη και εισήγηση, ιδρύθηκε η Πτέρυγα Παραπληγικών, στην οποία νοσηλεύονται ασθενείς με βλάβες του νωτιαίου μυελού. Η Πτέρυγα οργανώθηκε και λειτούργησε υπό τη διεύθυνσή του. Το 1976 εξελέγη μέλος του International Medical Society of Paraplegia και το 1987 μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας οργάνωσης.

 

Έγραψε άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και παρουσίασε μελέτες σε διεθνή συνέδρια. Διετέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας «Ιπποκράτης» και αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου. Υπήρξε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου και οργάνωσε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στη Λευκωσία. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου στις περιόδους 1981-1983 και 1985-1987.

 

 Ο Νίκος Σπανός πέθανε την 1η Νοεμβρίου 1995.

 

Ο Δήμος Λακατάμιας δημιούργησε πάρκο στη μνήμη του Νίκου Σπανού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 13 Απριλίου 2019 από τη Δήμαρχο Λακατάμιας Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα. Το πάρκο «Νίκος Σπανός» βρίσκεται στην οδό Ηρεμίας.