Σταυροβούνι κορφή

Image

Βουνοκορφή ύψους 688 μέτρων στην επαρχία Λάρνακας, μέσα στο δάσος του Σταυροβουνιού. Βρίσκεται στα νότια του χωριού Πυργά στα διοικητικά όρια του οποίου και περιλαμβάνεται.

 

Η κορφή του Σταυροβουνιού βρίσκεται τοποθετημένη πάνω στις λάβες και στα σκληρά ανθεκτικά πετρώματα του διαβάση. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν φαιοχώματα και πυριτιούχα εδάφη. Από την κορφή αυτή, που είναι ταυτόχρονα υδροκρίτης, πηγάζουν αρκετά ρυάκια που τροφοδοτούν τον ποταμό Πούζη και τον Ξεροπόταμο. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται είναι σχετικά χαμηλή και ανέρχεται στα 444 χιλιοστόμετρα (μέσος όρος περιόδου 1951-1980).

 

Η κορφή είναι αρκετά απότομη και μεγαλόπρεπη, πάνω δε σ' αυτή βρίσκεται κτισμένο το ομώνυμο μοναστήρι. Το επιβλητικό μοναστήρι του Σταυροβουνιού, που δεσπόζει του υπεραστικού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού, προσεγγίζεται μέσω ενός ασφαλτόστρωτου δρόμου μήκους 9 περίπου χιλιομέτρων που ενώνεται με τον υπεραστικό δρόμο.

 

Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται το μετόχι της Αγίας Βαρβάρας. Ο δρόμος από την Αγία Βαρβάρα προς το μοναστήρι είναι ανηφορικός και μαιανδρικός, περνά δε μέσα από μια ποικίλη φυσική βλάστηση από ξισταρκές, μαζιές, σχινιές, σπαλαδκιές, τριμιθιές, θυμάρι, δεντρολίβανο, αγριοελιές και αγριοχαρουπιές. Η θέα από την κορφή είναι υπέροχη. Διακρίνονται τα βουνά του Τροόδους, καθώς και ολόκληρη η παράκτια πεδιάδα και τα ακρογιάλια της Λάρνακας.

 

Την κορφή αυτή αναφέρουν διάφορες γραπτές πηγές, ήδη από την Αρχαιότητα, με την ονομασία  Όλυμπος*. Βλέπε περισσότερα στο λήμμα Σταυροβούνι μοναστήρι.

Φώτο Γκάλερι

Image