Παπούτσα κορφή

Image

Κορφή ύψους 1.554 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, στα ανατολικά του χωριού Άγιος Θεόδωρος Αγρού. Βρίσκεται ακριβώς στα διοικητικά όρια των επαρχιών Λευκωσίας-Λεμεσού και είναι η έκτη ψηλότερη βουνοκορφή της Κύπρου. Λόγω του ύψους της είναι ορατή σ’ ολόκληρη την Πιτσιλιά κι ακόμη κι από άλλες περιοχές της Κύπρου.

 

Η κορφή είναι τοποθετημένη πάνω στα σκληρά και ανθεκτικά πετρώματα του διαβάση. Αυτά τα πετρώματα άντεξαν τη διάβρωση και εξακολουθούν να ορθώνονται επιβλητικά στην κορυφογραμμή του Τροόδους. Το τοπίο γύρω από την κορφή είναι άγριο με απότομες πλαγιές που πάνω τους φυτρώνει αραιή χαμηλή βλάστηση, κυρίως ξισταρκές και λατζ΄ιές.

 

Η Παπούτσα δέχεται μια ψηλή μέση ετήσια βροχόπτωση που κυμαίνεται περί τα 800 χιλιοστόμετρα. Από την κορφή, που είναι ταυτόχρονα και υδροκρίτης, πηγάζουν αρκετά ρυάκια που τροφοδοτούν με νερό τους ποταμούς Περιστερώνα, Λιμνάτη και Γερμασόγεια. Η Παπούτσα, λόγω του ύψους της, δέχεται και χιονοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο μέσος αριθμός ημερών χιονοπτώσεως στη διάρκεια του χρόνου είναι 15 έως 17.

 

Ιδιαίτερα ευδιάκριτη είναι η κορφή στους ταξιδιώτες του δρόμου Παλαιχωρίου-Αγρού.