Σαν Κολουμπάν

Επίθετο τριών Ιταλών στρατιωτικών του 16ου αιώνα, που το 1570 πολέμησαν στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, ενταγμένοι στον στρατό των  Βενετών. Και οι τρεις έφεραν τότε τον βαθμό του λοχαγού.

 

Τους αξιωματικούς αυτούς μνημονεύει ο ιερωμένος αδελφός Άντζελο Καλλέπιο στη διήγηση που έγραψε, ως αυτόπτης μάρτυρας του πολέμου εκείνου. Αυτοί δε ήταν:

 

1. Λάζαρο [ντε Σαν] Κολουμπάν

2. Πομπέιο [ντε Σαν] Κολουμπάν

3. Τζιοβάννι Μπατίστα ντε Σαν Κολουμπάν

 

Δεν είναι γνωστό εάν οι τρεις αυτοί αξιωματικοί ήταν συγγενείς ή απλώς έφεραν το ίδιο επίθετο που υποδηλώνει καταγωγή από τη μικρή πόλη Σαν Κολουμπάν. Οι τρεις αυτοί λοχαγοί, επικεφαλής λόχου ο κάθε ένας, πολέμησαν υπερασπιζόμενοι την πρωτεύουσα Λευκωσία τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 1570, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της από τους Τούρκους.

 

Με την άλωση της Λευκωσίας από τους Τούρκους, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1570, πιθανόν να διέφυγε και να σώθηκε, ή να αιχμαλωτίστηκε ή να σκοτώθηκε ο Πομπέιο ντε Σαν Κολουμπάν, για τον οποίο οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτα ως προς την τύχη του.

 

Αντιθέτως, ο Άντζελο Καλλέπιο περιλαμβάνει στον κατάλογο των νεκρών της Λευκωσίας τόσο τον Λάζαρο όσο και τον Τζιοβάννι Μπατίστα ντε Σαν Κολουμπάν.