Σάσκι ή Σάσκιλ Ιερώνυμος

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που πολέμησε στην Κύπρο το 1570, εναντίον των Οθωμανών εισβολέων στο νησί, με τον βαθμό του λοχαγού.

 

Ο Ιερώνυμος Σάσκιλντα Σάσκιλ) ήταν, πριν από την εισβολή των Οθωμανών, ένας από τους πολλούς αξιωματικούς που διοικούσαν σώματα τακτικής πολιτοφυλακής σε πολλές περιοχές της Κύπρου, με δύναμη 300 ανδρών το κάθε ένα. Ο Ιερώνυμος Σάσκιλ ήταν ο αρχηγός του σώματος της τακτικής πολιτοφυλακής της περιοχής Πάφου.

 

Αρκετά πριν από την εκδήλωση της οθωμανικής εισβολής, και αφού οι Βενετοί αποφάσισαν να αντισταθούν μόνο στις τρεις οχυρωμένες πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία, Αμμόχωστο και Κερύνεια), τα διάφορα σώματα της πολιτοφυλακής - που ήταν περίπου 24 - εκλήθησαν να συμπτυχθούν και ενισχύσουν την άμυνα των πόλεων αυτών. Έτσι, ο Ιερώνυμος Σάσκιλ και οι άνδρες του διατάχθηκαν να μεταβούν στη Λευκωσία. Εκεί, το σώμα του Ιερωνύμου Σάσκιλ πήρε μέρος στην αντίσταση της κυπριακής πρωτεύουσας. Με την πτώση της Λευκωσίας, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1570, χάθηκαν τα ίχνη του λοχαγού αυτού.

 

Ο αυτόπτης μάρτυρας του πολέμου εκείνου, ιερωμένος Άντζελο Καλλέπιο, περιλαμβάνει τον Ιερώνυμο Σάσκιλ στον κατάλογο των Ιταλών αξιωματικών της Λευκωσίας που, μετά την άλωσή της, ήταν άγνωστο εάν σκοτώθηκαν ή εάν κατόρθωσαν να διαφύγουν και να κρυφτούν στα βουνά.