Χατζησάββας Σοφοκλής

Αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Κακοπετριά της επαρχίας Λευκωσίας. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1962. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας (1965-1970). Το 1973 προσελήφθη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, όπου εργάστηκε επί μακρά σειρά ετών, αναλαμβάνοντας τη θέση του Εφόρου Αρχαίων Μνημείων, ενώ αργότερα υπηρέτησε και ως διευθυντής του Τμήματος, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2004.

 

Διεξήγαγε ανασκαφές σε πολλά μέρη της Κύπρου, μεταξύ δε άλλων στην επαρχία Πάφου, στην  Άλασσα, στην Αγία Νάπα, στη Λευκωσία. Από το 1977 διηύθυνε τις συστηματικές ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των «Τάφων των Βασιλέων» στην Πάφο. Διεξήγαγε επίσης ειδικές αρχαιολογικές μελέτες και έρευνες πάνω σε διάφορα θέματα, όπως την παραγωγή λαδιού και τις τεχνικές που εχρησιμοποιούντο, το μυστήριο των αρχαίων μονόλιθων που απαντώνται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου (καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για εγκαταστάσεις ελαιοτριβείων), την παραγωγή και τους τρόπους εξαγωγής και κατεργασίας χαλκού στην αρχαία Κύπρο κ.α.

 

Πήρε μέρος σε τοπικά και διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια με ανακοινώσεις του, έδωσε διαλέξεις και δημοσίευσε μελέτες του σε περιοδικά και σε επιστημονικά έντυπα. Εξέδωσε επίσης ένα οδηγό για τους «Τάφους των Βασιλέων» στην Πάφο.

 

Εξέδωσε διάφορα βιβλία, εκ των οποίων σημαντικότερα είναι:

 

1. Καταβολές - Η Αρχαιολογική Επισκόπηση 20 κατεχομένων σήμερα χωριών της Επαρχίας Αμμοχώστου (1991)

2. Olive Oil Processing in Cyprus, from the Bronze Age to the ByzantinePeriod (1992)

3.Σαλαμίνα: Πόλη και Νεκρόπολις (1994)

4.Agia Napa. Excavations at Makronisos and the archaeolοgy of the region (1997)

5.Η ελιά και το λάδι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο (2008)

 

Έδωσε επίσης πολλές διαλέξεις στην Κύπρο και εκτός αυτής, δημοσίευσε πολλά άρθρα και επιμελήθηκε και διάφορες εκδόσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.