Ιωαννίδης Ουράνιος

Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Διετέλεσε υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1944 στη Λευκωσία και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε φυσιογνωσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε και πήρε προδιδακτορικό τίτλο στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας. Εργάστηκε ως εγκεκριμένος χημικός και βιολόγος. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 ήταν μέλος (1958-59) της ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ). Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη δράση στο φοιτητικό κίνημα (αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕΚ και αντιπρόεδρος και πρόεδρος Πανσπουδαστικών Συνεδριών). Ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν νυμφευμένος με την Ελένη Οράτου Ιωαννίδου, με την οποία απέκτησαν δύο γιους. Αδέλφια του, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης και η ακαδημαϊκός Μαίρη Ιωαννίδου Κουτσελίνη.

 

Από το 1971 μέχρι το 1994 εργάστηκε ως καθηγητής ή βοηθός Διευθυντής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Από το 1995 μέχρι την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα, τον Μάιο του 1996, ήταν Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Διετέλεσε πρόεδρος (και αργότερα επίτιμος πρόεδρος) του Παγκύπριου Φυσιογνωστικού Συλλόγου, αντιπρόεδρος της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, επίτιμος αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Δικαίου και μέλος του Δ.Σ. της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Λειτουργών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΟΛΤΕ). Ήταν, επίσης, μέλος σειράς επιστημονικών και άλλων οργανώσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας και του Ινστιτούτου Βιολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής των αθλητικών σωματείων ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιάδα Νεαπόλεως. Διετέλεσε πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, της Ολυμπιάδας, της ΣΤΟΚ και πολλών άλλων αθλητικών ομοσπονδιών, στις πιο πολλές από τις οποίες διετέλεσε και επίτιμος πρόεδρος. Από το 1988 μέχρι το 1994 διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Κ.Ο.Α.). Εκπροσώπησε την Κύπρο σε διασκέψεις και συνέδρια, εξέδωσε βιβλία, δημοσίευσε άρθρα και μελέτες και διεξήγαγε σειρά ερευνών. Τιμήθηκε με την ανώτατη αθλητική τιμητική διάκριση του τόπου μας, το Αριστείο της ΕΑΚ (Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου) και από άλλους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 εξελέγη βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗ.ΣΥ. τον εξέλεξε Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπό της, ενώ η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής τον όρισε Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων - Παθόντων, Περιβάλλοντος και Κανονισμού της Βουλής και Δικαιωμάτων των Μελών του Σώματος.

 

Στο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στις 8 Ιουνίου 1997, εξελέγη Α΄ αντιπρόεδρος του κόμματος. Στις 5 Ιανουαρίου 1999 διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

(Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 76 χρονών.

 

Πηγή 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image