Νικολαϊδης Νίκος

Ο ιδρυτής του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού Πάφου

Image

Ιδρυτής του ελεύθερου ραδιοσταθμού της Πάφου, ο οποίος εξέπεμψε μετά την εκδήλωση του Πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974.

 

Γεννήθηκε στην Πόλη της Πάφου στις 19 Μαίου 1934 από πτωχή πολυμελή οικογένεια. Από πολύ μικρός έδειχνε μια ασυνήθιστη για την ηλικία του δραστηριότητα και ενεργητικότητα. Ήταν πολύ ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα και άρχισε να δείχνει την κλίση του και το ταλέντο του στα ηλεκτρονικά και στη γλυπτική.

 

Σε ηλικία 9 ετών κατασκεύασε κινηματογραφική μηχανή ενώ σε ηλικία 10 ετών κατασκεύασε το πρώτο του ραδιόφωνο. Από τότε και κάθε βράδυ, όταν όλη του η οικογένεια κοιμόταν αυτός ξενυχτούσε επί ώρες αποσυναρμολογώντας και επανα-συναρμολογώντας το ραδιόφωνο του, ερευνώντας και μελετώντας το έτσι καλύτερα προκειμένου να μάθει την κάθε λεπτομέρεια λειτουργίας του. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου, άρχισε αυτοδίδακτος να μπαίνει βαθειά στο τομέα της ηλεκτρονικής επιστήμης.

 

Το 1952 κατά τους εορτασμούς της Στέψης της Βασίλισσας της Αγγλίας, οι Άγγλοι ετοίμαζαν μεγάλες εκδηλώσεις στη Πάφο και έστησαν σωλήνες όπου σημαιοστόλισαν τους κυριότερους δρόμους της Πάφου. Ο Νίκος Νικολαϊδης μαζί με τον συμμαθητή του Τάσο Παναγίδη (αργότερα Πρέσβη της Κύπρου στην Αγγλία) αψηφώντας τον κίνδυνο  πήγαιναν τα βράδια και λύγιζαν τους σωλήνες μαζεύοντας και καταστρέφοντας τις αγγλικές σημαίες.

 

Στις 8 Δεκεμβρίου 1955 σε ηλικία 21 ετών άρχισε να εργάζεται στο Τμήμα Δημοσίων Έργων ως Ηλεκτρονικός μέχρι τις 6 Μαίου 1959. Παράλληλα σπούδαζε ηλεκτρονικά με αλληλογραφία σε Κολλέγια της Ελλάδας και της Αγγλίας.

 

Τον Μάιο του 1959 μετά από επιτυχείς εξετάσεις διορίστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και τοποθετήθηκε στην Πάφο όπου εργάζεται στο Ρ.Ι.Κ μέχρι και την κανονική αφυπηρέτηση του, τον Μάιο του 1994, ως Τεχνικός Επιθεωρητής.

 

Στις 9 Μαϊου 1962 ο Νίκος Νικολαίδης  σε ηλικία 28 ετών τέλεσε τον γάμο του με την Δώρα Λιασίδου και απέκτησαν τρία παιδιά.

 

Υπηρεσία στο ΡΙΚ

Τον Μάιο του 1959 διορίστηκε στο ΡΙΚ ως τεχνικός για τις εγκαταστάσεις υποσταθμού αναμεταδόσεων του ΡΙΚ στη Πάφο. Την εποχή εκείνη και για αρκετά χρόνια το ΡΙΚ διέθετε τις εγκαταστάσεις του στον Κόλπο των Κοραλλίων.  Αργότερα στη δεκαετία του 80 το ΡΙΚ προχώρησε στην δημιουργία και άλλων μικρότερων υποσταθμών στην Mελισσόβουνο, Φύτη, Δρούσια , Λωρόβουνο, κλπ. Καθόλη την διάρκεια της υπηρεσίας του στο ΡΙΚ ξεχώρισε με τη φιλοτιμία του , τις γνώσεις του και την ευσυνειδησία του, αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις στους συναδέλφους του  που τον γνώρισαν και τον είχαν σαν σημείο αναφοράς και μεγάλης εκτίμησης.

 

Κατά τη διάρκεια  της  35 χρονης σταδιοδρομίας του στο ΡΙΚ κέρδισε τον σεβασμό και την αναγνώριση από την διεύθυνση του ιδρύματος. Αφυπηρέτησε το 1994 από την θέση του τεχνικού επιθεωρητή.

 

Πέραν από την καθημερινή προσφορά προς τα κοινά, το 1963 και 1974 υπήρξαν δύο σημαντικοί σταθμοί στην ζωή του Νίκου Νικολαίδη.

 

"Η φωνή των μαχητών της Πάφου": Το 1963 με την έναρξη των Διακοινοτικών Ταραχών, κατασκεύασε ένα ραδιοφωνικό πομπό και λειτούργησε έτσι τον πρώτο στην Κύπρο αγωνιστικό Ραδιοφωνικό Σταθμό με την ονομασία "Η φωνή των μαχητών της Πάφου" για να μεταδίδει μαζί με άλλους αγωνιστές προγράμματα για τις ανάγκες των ελληνοκυπρίων. Ο ραδιοσταθμός ξεκίνησε τις εκπομπές του στις 27 Δεκεμβρίου του 1963 για δύο εβδομάδες περίπου,  ενώ επαναλειτούργησε στις 10 και 11 Μαρτιου του 1964. Μετέδιδε σε μήκος κύματος 250 μέτρων ή 1400 χιλιοκύκλων, τοπικές ειδήσεις , σχόλια και μηνύματα στην ελληνική γλώσσα αλλά και μηνύματα στην τουρκική γλώσσα που απευθύνονταν στους Τούρκους της Πάφου. Οι τουρκοκύπριοι ένοπλοι στη προσπάθεια τους να σιγήσουν τις εκπομπές του ραδιοσταθμού που μεταδίδονταν και  μέσω μεγαφώνων (χωνιά) που είχαν τοποθετηθεί στη περιοχή του Μουτάλλου, γάζωναν με σφαίρες τα χωνιά.

 

Επίσης μαζί με άλλους αγωνιστές μετέτρεψαν μπουλτόζες σε θωρακισμένα άρματα και τοποθέτησε σε αυτά όλο το απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό υλικό ώστε να τα καταστήσει σύγχρονα για την εποχή τους άρματα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

 

Εδώ ο ελεύθερος ραδιοσταθμός της Κύπρου:  Στις 15 Ιουλίου 1974 με την εκδήλωση του πραξικοπήματος και όντας υπάλληλος του Ρ.Ι.Κ, αντιστάθηκε  και αποσύνδεσε τον Υποσταθμό του ΡΙΚ στην Πάφο από το Κεντρικό Πρόγραμμα του Ρ.Ι.Κ Λευκωσίας, το οποίο είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες και το συνέδεσε με το εργαστήρι του το οποίο μετέτρεψε σε ραδιοσταθμό, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ραδιοφωνικό πομπό του 1963. Έτσι λειτούργησε μαζί με μια ομάδα αντιστασιακών της Πάφου τον ιστορικό Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου από όπου ο Εθνάρχης Μακάριος έστειλε το γνωστό μήνυμα της αντίστασης ότι είναι ζωντανός. 

 

Παράλληλα με την εθνική του δράση ο Νίκος Νικολαίδης ανέπτυξε σημαντική κοινωνική προσφορά στην πόλη και επαρχία της Πάφου  βοηθώντας σε πολλές περιπτώσεις αφιλοκερδώς μέσα από τις γνώσεις και την ειδικότητα του, σχολεία, οργανώσεις, συνδέσμους, φιλανθρωπικές επιτροπές, δήμους, κοινότητες, κλπ.

 

Ράδιο Πάφος

Το καλοκαίρι του 1990 με την μόνιμη πλέον άδεια για την Ιδιωτική Ραδιοφωνία δημιούργησε το ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ βάζοντας τα θεμέλια για την μετέπειτα επιτυχημένη πορεία του. Στις 25 Μαίου 1995 σε ηλικία 61 ετών, ο Νίκος Νικολαϊδης απεβίωσε στο εργαστήρι του, τον αγαπημένο του χώρο όπου περνούσε τις ελεύθερες του ώρες,  εκεί όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου, η κορύφωση της προσφοράς του προς την πατρίδα.

 

Η επίσημη αναγνώριση της εθνικής προσφοράς του ήρθε 50 μέρες μετά το θάνατο του, τον Ιούλιο του 1995 με την τελετή αποκαλυπτηρίων τιμητικής πλάκας που αναρτήθηκε στο χώρο όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στη παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κύπρου. Τον Νίκο Νικολαίδη τίμησαν για την σημαντική εθνική του προσφορά  δίνοντας το όνομα του σε κύριες οδικές αρτηρίες οι Δήμοι Λεμεσού, Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς, ενώ παράλληλα ο Δήμος Πάφου εκτιμώντας την κοινωνική προσφορά του, έδωσε τον Φεβρουάριο του 2010 το όνομα του σε κεντρικό πάρκο πρασίνου της πόλης. Τη μνήμη του Ν.Νικολαίδη τίμησαν ακόμη με ειδικές εκδηλώσεις τα πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και Σύνδεσμοι.

 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών με πρωτοβουλία του αείμνηστου Προέδρου του Πάμπου Πισιάρα εξήγγειλε το 2008, την απόφαση του να αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανέγερση ανδριάντα του Ν.Νικολαίδη απέναντι από τον χώρο που λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου.

 

Το εργαστήριο του Νίκου Νικολαίδη όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου παραμένει σήμερα ένας ιστορικός χώρος τον οποίο επισκέπτονται πολιτικές προσωπικότητες της Κύπρου και της Ελλάδας, μαθητές κλπ. Το εργαστήριο του Νίκου Νικολαίδη επισκέφθηκαν ο  Τάσσος Παπαδόπουλος ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Δημήτρης Χριστόφιας και Μάριος Κάρογιαν ως Πρόεδροι της Βουλής, οι βετεράνοι έλληνες πολιτικοί Λεωνίδας Κύρκος και Μανώλης Γλέζος, ο Στάθης Παναγούλης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, οι εκφωνητές του Πολυτεχνείου Δ. Παπαχρήστου, Λ. Παπαδημητράκης, ο πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας Anglu Farrugia  και πολλές άλλες προσωπικότητες. 

 

 

Πηγές:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  • Συνέντευξη με μέλη της Οικογένειας Νικολαϊδη

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image