Κεραυνός Μάκης

Υπουργός Οικονομικών

Image

Οικονομολόγος - Πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μάκης Κεραυνός γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 18 Δεκεμβρίου 1951.

 

Σπουδές

Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά της Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Industrial Management (M.Sc.) στο Πανεπιστήμιο Kensington. Με υποτροφία του Προγράμματος Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών, έτυχε μετεκπαίδευσης στο Oxford Brooks University σε θέματα νέας τεχνολογίας και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης έτυχε μετεκπαίδευσης σε θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Πρόγραμμα ΕΤP του European Foundation for Management Development. Για σειρά ετών εργάστηκε ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στην οικονομική και εμπορική διεύθυνση και ως γενικός διευθυντής σε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό και στην Κύπρο. Υπηρέτησε για είκοσι χρόνια ως ανώτερο στέλεχος στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στον τομέα της Έρευνας και του Στρατηγικού Προγραμματισμού.

 

Πολιτική 

Ο Μάκης Κεραυνός είναι μέλος του ΔΗΚΟ. Τον Μάρτιο του 2003 διορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 19 Μαίου 2004, οπότε διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Ήταν ο πρώτος υπουργός Οικονομικών μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάιο του 2004 οδήγησε την Κύπρο στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ο οποίος θεωρείται ο προθάλαμος για την ένταξη στην Ευρωζώνη. Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών παραιτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2005 και την 1η Σεπτεμβρίου 2005 ανέλαβε καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή στον Όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας.

 

Ο Μάκης Κεραυνός υπηρέτησε επίσης ως διοικητικός σύμβουλος της Διεθνούς Τράπεζας στην Κύπρο, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως. Τον Αύγουστο του 2006 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

 

Επανήλθε ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στις 27 Φεβρουαρίου 2023.

 

Πηγή

www.Polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image