Χριστοφίδης Χριστόφορος

Image

Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Άχνα το 1928. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ενώσεως Κυπρίων, της Διοικούσης Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίων Αθηνών και των φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής.

 

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα (1953). Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 συνελήφθη το 1955 και κρατήθηκε για δυο χρόνια στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και Πύλας.

 

Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960) εξελέγη μέλος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως. Το 1970 εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (για την επαρχία Λάρνακας) και επανεξελέγη το 1976.

 

Διετέλεσε πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας (1966-70), καθώς και πρόεδρος και μέλος των διοικητικών συμβουλίων συλλόγων και σωματείων της Λάρνακας. Το 1960 είχε εκδώσει την επαρχιακή εβδομαδιαία εφημερίδα «Νέα Πνοή». Το 1981 εξέδωσε το βιβλίο Δημοκρατία. Πορεία και Πράξη.

 

Στις 4 Μαϊου 1990 διορίστηκε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου. Ο Χριστόφοφος Χριστοφίδης υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι τον Φεβρουάριο του 1993, οπότε ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.

 

Ο Χρ. Χριστοφίδης συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου.