Ψαρόπουλος Τάσος

Συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1923 στην Πόλη Χρυσοχούς. Αποφοίτησε από την Τέρρα Σάντα Λευκωσίας και το 1949-1950 σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αιθιοπία όπου κι εργάστηκε ως ελεγκτής στην κρατική τράπεζα της αφρικανικής αυτής χώρας. Το 1951-1952 διηύθυνε την Agence Ethiopienne de Publicité, ενώ επίσης το 1952 εξέδιδε την εφημερίδα The Weekly Progress.

 

Αργότερα ταξίδεψε σε διάφορες χώρες, από δε το 1961 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Εκεί διηύθυνε τον εκδοτικό οίκο Alvin Redman Hellas, που αργότερα μετονομάστηκε σε Anglo-Hellenic Publishers, ονομασία που φέρει μέχρι σήμερα, οπότε αντιπροσωπεύεται και στην Κύπρο (έδρες του οίκου είναι η Αθήνα, το Λονδίνο και η Λευκωσία).

 

Εκτός από τη συμβολή του εκδοτικού του οίκου στην προώθηση και διάδοση βιβλίων και άλλων εντύπων, ο Τάσος Ψαρόπουλος ασχολήθηκε κι ο ίδιος προσωπικά με τη συγγραφή και βασικά με την πεζογραφία, την ποίηση και το θέατρο. Έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα, μια ποιητική συλλογή και θεατρικά του έργα. Το μυθιστόρημα του μεταφράστηκε και σε ξένες γλώσσες (αγγλικά και σλοβένικα) ενώ θεατρικά του έργα μεταφράστηκαν στην ισπανική.

 

Παράλληλα συνεργάστηκε με ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά με άρθρα κι άλλα κείμενά του.

 

Από το 1973 μέχρι το 1978 είχε δική του μόνιμη φιλολογική στήλη στην αθηναϊκή εφημερίδα Τά Νέα.

 

Εκδομένα βιβλία του είναι:

 

1. Ὁ Δήμιος (μυθιστόρημα, Αθήνα, 1962)

2. Ἡ Δύναμη τῆς Ἀδυναμίας (θεατρικό, 1968)

3. Ἡ Παράσταση καί Τό Λογιστικό Σύστημα (δυο θεατρικά, Αθήνα, 1972)

4. Ὀδύσσεια (ποίηση, Αθήνα, 1982, 19842).