Χαράλαμπος άγιος, Ακανθού

Image

Μονόκλιτη καμαροσκέπαστη μικρή εκκλησία στη βόρεια ακτή της Κύπρου, σε κοντινή απόσταση από τον εκτενή αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας Περγαμηνιώτισσας, στα βορειοανατολικά του χωριού Ακανθού.

 

Η εκκλησία έχει εσωτερικές διαστάσεις περίπου 4Χ5 μέτρα χωρίς την αψίδα που έχει χορδή 2,5 μέτρα και βέλος 2 μέτρα. Είναι κτισμένη με αργούς λίθους και έχει χοντρούς τοίχους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όχι ξύλινο αλλά κτιστό εικονοστάσι. Μεταξύ των εικόνων που υπήρχαν στον ναό ήταν και η εικόνα του αγίου Χαραλάμπους που εικονιζόταν να κατέβαλλε και να κατανικούσε την τρομερή ασθένεια της πανώλους. Πιστεύεται συνεπώς ότι το εκκλησάκι είχε κτιστεί και αφιερωθεί στον άγιο Χαράλαμπο προκειμένου να αντιμετωπιζόταν η επιδημία που δεν ήταν ασυνήθιστη τον 18ο αι. και σε παλαιότερες ακόμη εποχές.

 

Κοντά στον ναό και στα ανατολικά και βόρειά του υπάρχουν ερειπωμένα υποστατικά. Τα οικοδομήματα αυτά, σε άμεση, μάλιστα σχέση με τον ίδιο τον ναό, δηλώνουν ότι στο χώρο θα πρέπει να είχε λειτουργήσει και μικρό μοναστήρι, σε περίοδο πάντως που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.