Χάσσελκιστ Φρέντερικ

Image

Σουηδός επιστήμονας του 18ου αιώνα, που επισκέφθηκε την Κύπρο και έγραψε γι' αυτήν. Η επίσκεψή του στο νησί έγινε το 1751 (περίοδος Οθωμανικής κατοχής της Κύπρου).

 

Ο Φρέντερικ Χάσσελκιστ υπήρξε καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Υπήρξε και μαθητής του κορυφαίου επιστήμονα Linnaeus, γνωστότατου ιδίως για τις έρευνές του και την επιστημονική ταξινόμηση των διαφόρων ειδών ζωής. Ο Φρέντερικ Χάσσελκιστ πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην Ανατολή, ξεκινώντας από τη Στοκχόλμη στις 7 Απριλίου του 1749. Ταξίδευσε στη Μικρά Ασία, στην Αίγυπτο, στους Αγίους Τόπους, στην Κύπρο, κατόπιν πήγε ξανά στη Σμύρνη, πέθανε δε εκεί στις 9 Φεβρουαρίου 1752, σε ηλικία μόλις 30 χρόνων. Στην Κύπρο είχε έλθει και παραμείνει τον Μάιο-Ιούνιο του 1751, προσπαθώντας να βρει από το νησί καράβι για να επιστρέψει στην Ευρώπη.

 

Μετά τον θάνατό του, οι σημειώσεις που είχε κρατήσει παραλήφθηκαν και ταξινομήθηκαν από τον καθηγητή του Linnaeus. Εξεδόθησαν δε ύστερα από εντολή του τότε βασιλιά της Σουηδίας Αδόλφου Φρειδερίκου. Μεταφράστηκαν επίσης και εξεδόθησαν στην αγγλική, στη γαλλική και στη γερμανική. Σ' αυτές περιλαμβάνεται και σύντομο σχετικά απόσπασμα για την Κύπρο. Σ' αυτό, ο Χάσσελκιστ παραδέχεται ότι δεν είχε έρθει για να γνωρίσει την Κύπρο αλλά απλώς για να βρει πλοίο επιστροφής στην πατρίδα του. Γνώρισε λίγα μόνο μέρη: τη Λάρνακα, την Αμμόχωστο, το Σταυροβούνι. Ωστόσο μας δίνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μέρη που είδε. Οι πληροφορίες αυτές, ιδίως για την Αμμόχωστο, το καθεστώς των Οθωμανών για την πόλη αυτή, τη φρουρά της κλπ., είναι αρκετά πολύτιμες σε μας σήμερα, ως ιστορικές μαρτυρίες.