Λίλφορντ λόρδος Thomas Lyttleton Powys, lord Lilford

Image

Πτηνολόγος του 19ου αι. Επεσκέφθη την Κύπρο την άνοιξη του 1875 με το γιοτ του Lara. Έφθασε στις 14 Απριλίου και παρέμεινε μέχρι τα μέσα Μαΐου. Ήταν ο πρώτος ικανός πτηνολόγος που επισκέφθηκε το νησί και σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα (ένα μήνα) που παρέμεινε, κατόρθωσε να προσθέσει στον κατάλογο των μέχρι τότε γνωστών πουλιών 80 νέα άγνωστα είδη.

 

Το ενδιαφέρον του για την Κύπρο δεν σταμάτησε και το 1878 έστειλε στο νησί τον W. Pearse με σκοπό να συλλέξει για λογαριασμό του κυπριακά πουλιά. Ο Pearse όμως πέθανε στην Κύπρο μόλις ήλθε, οπότε ο λόρδος Λίλφορντ έστειλε τον δρα F.H.H. Guillemard για να πραγματοποιήσει την εργασία. Το 1889 ο Λίλφορντ δημοσίευσε στο πτηνολογικό περιοδικό Ibis (σσ. 305-350) τα αποτελέσματα της αποστολής του Guillemard, καθώς και τις δικές του παρατηρήσεις σε ένα Κατάλογο των πουλιών της Κύπρου (List of Cyprus birds) στον οποίο απαρίθμησε συνολικά 231 είδη.

 

Η συλλογή του Λίλφορντ που αποτελείτο ειδικά από πουλιά της Μεσογείου, περιήλθε στην κατοχή του φίλου του J.I.S. Whitakes και για πολλά χρόνια βρισκόταν στο ιδιόκτητο μουσείο του στο Παλέρμο της Ιταλίας. Αυτή η εξαιρετική συλλογή περιελάμβανε και 184 είδη πουλιών της Κύπρου και δωρήθηκε από την κόρη του Whitakes, Delia, στο Βασιλικό Μουσείο του Εδιμβούργου στη Σκοτία (εφημερίδα Times, 12.6.1956).