Λουκά Λουκάς

Image

Ερευνητής και μελετητής της κυπριακής, ιδιαίτερα, θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Γεννήθηκε στο Καϊμακλί το 1943 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας. Εργάστηκε επί σειρά ετών στη δημόσια υπηρεσία.

 

Με τη μελέτη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ασχολείται από νεαρής ηλικίας. Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη όσο και αξιόλογη συλλογή ειδών θαλάσσιας ζωής, που περιλαμβάνει ακόμη και είδη των αβύσσων, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και λαογραφικό υλικό. Έχει κάμει ιδιαίτερες έρευνες στις κυπριακές ονομασίες θαλασσίων ειδών, τα περισσότερα από τα οποία συγκεντρώνονται και ταξινομούνται για πρώτη φορά στους τόμους της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας της οποίας είναι συνεργάτης.

 

Ταυτόχρονα ετοίμασε μια σειρά έργων με τον γενικό τίτλο Θαλάσσια Χλωρίδα και Πανίδα της Κύπρου. Ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1985 (και επανεκδόθηκε τον επόμενο χρόνο), με θέμα Τα επικίνδυνα ψάρια και άλλα ζώα των θαλασσών της Κύπρου. Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Υποβρύχιας Φωτοκινηματογράφησης που έγινε στην Αθήνα το 1986 και περιελάμβανε τις εργασίες συγγραφέων βιβλίων με θέμα τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή απ’ όλο τον κόσμο.

 

Άρθρα και μελέτες του Λουκά Α. Λουκά, γύρω από τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή, δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Παράλληλα είναι ειδικός σύμβουλος σε ταινίες με θέματα τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή της Κύπρου.