Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης και Μαρίνας Αγίων μοναστήρι

Image

Γυναικείο νεότερο μοναστήρι που κτίστηκε το 1989 δυτικά του χωριού Ξυλοτύμπου, στο χώρο όπου βρίσκεται το μεσαιωνικό εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

 

Η ανέγερση της μονής έγινε με πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβύτερου της κοινότητας Ξυλοτύμπου, την οικονομική συμβολή του Ιδρύματος Λεβέντη, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και εισφορές πλήθους πιστών.

 

Το καθολικό του μοναστηριού είναι αφιερωμένο στους αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και το εσωτερικό του είναι αγιογραφημένο με σκηνές από το μαρτύριο των αγίων. Δίπλα από το μοναστήρι, επίσης έχει ανεγερθεί μεγάλος ναός αφιερωμένος στους αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και στην αγία Μαρίνα για τον εκκλησιασμό των χιλιάδων προσκυνητών που συρρέουν καθημερινά.

 

Στο μοναστήρι διαβιούσαν το 2009 έξι μοναχές και τρεις δόκιμες με ηγουμένη την Μαρίνα μοναχή. Κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στο μοναστήρι εγκαταστάθηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μοναχές που ήλθαν από τη Ρουμανία.

 

Στο μοναστήρι φυλάσσονται πολλά ιερά κειμήλια μεταξύ των οποίων λείψανα των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, της αγίας Μαρίνας καθώς επίσης και άλλων 250 αγίων.

 

Στη γεωγραφική περιφέρεια του μοναστηριού βρίσκονται διάσπαρτα πλήθος από εξωκκλήσια, κτισμένα κατά τα μεσαιωνικά αλλά και τα νεότερα χρόνια όπως του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Ιωνά του ἐν Περγάμῳ, του Αγίου Νικολάου του Πλανά, της Αγίας Σολωμονής, της Αγίας Ευδοκίας, του Αγίου Φίλωνος κ.α. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του μοναστηριού έχουν ανακαλυφθεί τάφοι των Ελληνιστικών χρόνων καθώς και κατακόμβη της Πρωτοχριστιανικής  περιόδου, γνωστή ως το Σπήλαιο της Γεννήσεως.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image