Ραγκατζόνι Ιερώνυμος Geronimo Ragazzoni

Image

Βενετός κληρικός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο τελευταίος Λατίνος επίσκοπος της Αμμοχώστου. Γεννήθηκε περί το 1535 και νεαρός είχε υπηρετήσει ως θαλαμηπόλος του πάπα Πίου IV. Τον Ιανουάριο του 1561 χειροτονήθηκε από τον πάπα επίσκοπος και διορίστηκε, παρά το νεαρό της ηλικίας του, βοηθός του τότε Λατίνου επισκόπου Αμμοχώστου Βίκτωρος Φραγκεσκίνο. Το 1563 πήρε μέρος στη σύνοδο του Τριδέντου. Αμέσως μετά (τέλη του 1563 ή αρχές του 1564) επανήλθε στην Κύπρο όπου διαδέχθηκε τον επίσκοπο Αμμοχώστου Φραγκεσκίνο που μόλις είχε πεθάνει.

 

Ο Ιερώνυμος Ραγκατζόνι παρέμεινε στον θρόνο της Αμμοχώστου μέχρι το 1570, όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τους Τούρκους. Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αμμοχώστου αποφάσισαν να στείλουν τότε τον επίσκοπο στη Βενετία για να πληροφορήσει επίσημα και λεπτομερώς τις βενετικές αρχές περί της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και ειδικότερα της αλώσεως της Λευκωσίας (9 Σεπτεμβρίου του 1570), κυρίως όμως για να ζητήσει την άμεση αποστολή στην Αμμόχωστο στρατιωτικών ενισχύσεων.

 

Ο επίσκοπος Ραγκατζόνι αναχώρησε από την πολιορκούμενη Αμμόχωστο μαζί με τον Νικόλαο Δονάτο* στις 5 Νοεμβρίου 1570. Ο Δονάτο, έμπειρος και γενναίος Βενετός πλοίαρχος, κατόρθωσε να διασπάσει τον κλοιό του τουρκικού στόλου και να διαφύγει, φθάνοντας τελικά στη Βενετία μαζί με τον επίσκοπο.

 

Ο Ραγκατζόνι δεν επέστρεψε στην Κύπρο. Μετά την πτώση της Αμμοχώστου, τον Αύγουστο του 1571, και την απώλεια του θρόνου του, ο πάπας Γρηγόριος XIII τον διόρισε επίσκοπο Κισσάμου (στην Κρήτη). Εκεί υπηρέτησε μέχρι το 1577, οπότε μετετέθη στο Πέργαμος της Ιταλίας. Πέθανε στις 7 Μαρτίου 1592 στη Ρώμη κι ετάφη στον ναό του Αγίου Μάρκου.