Παπαπέτρου Μιχάλης

Image

Πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος των κομμάτων ΑΔΗΣΟΚ και ΕΔΗ. Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος και βουλευτής του ΑΚΕΛ.

 

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 11 Απριλίου 1947. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Κύκκου.  Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ειδικεύτηκε στο ναυτικό δίκαιο. Ασκεί τη δικηγορία από το 1972.

 

Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Λονδίνου, μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΟΕΦΕΚ), γενικός γραμματέας του αθλητικού συλλόγου «Ομόνοια» (Βλέπε βίντεο: Ομόνοια - Ψηφιακός Ηρόδοτος, Αρχείο ΡΙΚ) μέλος του Συμβουλίου του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και πρόεδρος της ΕΔΟΝ.

 

Πολιτική

Το 1985 εξελέγη βουλευτής του ΑΚΕΛ. Το 1990 αποχώρησε με μια ομάδα βουλευτών και στελεχών για να ιδρύσουν το ΑΔΗΣΟΚ του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, αναπληρωτής πρόεδρος και βουλευτής.

 

» Βλέπε βίντεο: Η Ιδρυτική συνέλευση του ΑΔΗΣΟΚ - Ψηφιακός Ηρόδοτος, Αρχείο ΡΙΚ 

 

Με τη συνένωση των Ενωμένων Δημοκρατών και του ΑΔΗΣΟΚ, το 1996, ο Μιχάλης Παπαπέτρου εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος και τον Οκτώβριο του 2005 πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Βασιλείου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τον Μάρτιο 2007.

 

» Βλέπε: Ο Μιχάλης Παπαπέτρου στην Εκπομπή Διάλογος: Ψηφιακός Ηρόδοτος, Αρχείο ΡΙΚ

 

Κατά την περίοδο 25 Αυγούστου 1999 έως και 28 Φεβρουαρίου 2003 υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, αντικαθιστώντας τον Κώστα Σερέζη. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας στις δικοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Παραμένει έκτοτε μάχιμος στην πολιτική κυρίως μέσα από παρεμβάσεις υπέρ της λύσης στο Κυπριακό. Το 2004 στήριξε το σχέδιο Ανάν 5

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image