Βαλδουίνος επίσκοπος

Image

Λατίνος επίσκοπος Αμμοχώστου κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας, και συγκεκριμένα επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β' (1285- 1324). Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ανέλαβε το αξίωμα τούτο και πότε το εγκατέλειψε. Το όνομά του αναφέρεται το 1310, οπότε συνόδευσε τον παπικό νούντσιο Ραϋμόνδο ντε Πινς σε αποστολή στην Αρμενία για απελευθέρωση του κρατούμενου εκεί εξόριστου βασιλιά Ερρίκου. Το 1311 ο επίσκοπος Βαλδουίνος έκανε μερική επισκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο. Τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου το όνομά του απαντάται μεταξύ των επισκόπων που είχαν πάρει εντολή από τον πάπα Κλήμη Ε' να διενεργήσουν αυστηρές ανακρίσεις σχετικές με διατυπωθείσες κατηγορίες κατά των Ναϊτών ιπποτών.

 

Σύμφωνα προς τον Αμάτι, ο Βαλδουίνος ήταν ένας από εκείνους που συμπαραστάθηκαν στον βασιλιά Ερρίκο κατά την ώρα του θανάτου του, στο παλάτι του στον Στρόβολο, στις 31 Μαρτίου, του 1324.

 

Στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία υπήρχε επιτύμβια επιγραφή, στην οποία αναγραφόταν το πλήρες όνομα του επισκόπου αυτού, που ήταν Βαλδουίνος Λαμπέρτ. Πιθανό να ήταν το ίδιο πρόσωπο που διετέλεσε νομοφύλακας της Αγίας Σοφίας και που αναφέρεται ότι το 1308 έδρασε ως πράκτορας του Αμάλριχου Λουζινιανού, αντιβασιλιά της Κύπρου, κατά των Ναϊτών. Ο Αμάτι αναφέρει ότι ο Βαλδουίνος κατείχε μαζί με τον επισκοπικό θρόνο της Αμμοχώστου κι εκείνον της Ταρτούζης.