Βούλγαρης Χατζηχρίστος

Image

Σημαντικός οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης, γνωστότερος περισσότερο ως Χατζηχρίστος. Γεννήθηκε στη Σερβία το 1783 και πέθανε το 1853. Ανατράφηκε στη Σερβία, την οποία εγκατέλειψε μετά την αποτυχημένη επανάσταση του 1806. Κατέφυγε στην Αίγυπτο όπου εντάχθηκε στο στρατό του Μωχάμετ Άλι. Αργότερα υπηρέτησε στην Πελοπόννησο, στο στρατό του Χουρσίτ πασά. Μετά την άλωση από τους Έλληνες της Τριπολιτσάς (Σεπτέμβριος του 1821), ενώθηκε με τους επαναστάτες και υπηρέτησε με ενθουσιασμό στον αγώνα. Το 1825 αιχμαλωτίστηκε από τον Ιμπραήμ στο Νεόκαστρο και υπέστη βασανιστήρια. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας παρέμεινε στον τακτικό ελληνικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του στρατηγού. Υπηρέτησε και ως υπασπιστής του βασιλιά Όθωνος.

 

Υπό τις διαταγές του Χατζηχρίστου πολέμησαν πολλοί Κύπριοι. Μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, το 1821, πολλοί νέοι από διάφορα μέρη της Κύπρου μετέβησαν εθελοντικά στη μαχόμενη Ελλάδα και σχημάτισαν κυπριακό στρατιωτικό σώμα που το ονόμασαν «φάλαγγα» και το οποίο ετέθη υπό τις διαταγές του Χατζηχρίστου για ένα χρονικό διάστημα. Το σώμα αυτό των Κυπρίων εθελοντών πήρε μέρος σε πολλές μάχες και επέδειξε ανδρεία και τόλμη. Γι’ αυτό αρκετές φορές τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις.

 

Σώζονται διάφορα πιστοποιητικά υπογραμμένα από τον Χατζηχρίστο, που εξεδόθησαν μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και δόθηκαν σε Κυπρίους αγωνιστές προς πιστοποίηση της συμμετοχής τους στον αγώνα. Τα πιστοποιητικά αυτά ο Χατζηχρίστος υπογράφει ή προσυπογράφει είτε μόνο με το όνομά του, είτε παραθέτοντας και τον βαθμό του, που ήταν τότε εκείνος του συνταγματάρχη.

 

Μεταξύ των Κυπρίων εθελοντών που πήραν τέτοια πιστοποιητικά περιλαμβάνονταν και οι ακόλουθοι: Ιωσήφ Κυπραίος, Αντώνιος Χατζηχρίστου Κυπραίος, Θεόδωρος Ιωάννου Κυπραίος, Παντελής Γεωργίου Ορφανός, Γεώργιος Φιλίππου, Σταύρος Αντωνίου Κύπριος, Χρίστος Μιχαήλ Κύπριος, Μιχαήλ Μάρκου Κύπριος και άλλοι.