Βαρνάβας χωρεπίσκοπος

Image

Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος. Γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Πάνω Λεύκαρα. Πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 2020.

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1951. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου κι αποφοίτησε το 1955. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως λαϊκός ιεροκήρυκας και κατηχητής σε διάφορες ενορίες των Αθηνών και άλλων πόλεων της Ελλάδας.

 

Όταν επανήλθε στην Κύπρο υπηρέτησε για 2 χρόνια (1960 - 1962) στην επισκοπή Πάφου κι αργότερα αλλού. Από το 1965 υπηρετουσε στην Αρχιεπισκοπή. Τον Οκτώβριο του 1969 χειροτονήθηκε διάκονο και τον Οκτώβρη του επόμενου χρόνου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη. Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος εξελέγη την 1η Αυγούστου του 1973 και χειροτονήθηκε στις 12 Αυγούστου 1973, με τον βαθμό του επισκόπου. Ως χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος, είναι βοηθός του αρχιεπισκόπου Κύπρου.

 

Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, κάνοντας τακτικές εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές ομιλίες θρησκευτικού περιεχομένου. Εξέδωσε αρκετά βιβλία στα οποία πραγματεύεται και αναλύει εκκλησιαστικά και θρησκευτικά ζητήματα, και ζητήματα χριστιανικής αγωγής. Οι τίτλοι μερικών από τα βιβλία του είναι: Τό Μυστήριο τοῦ Γάμου (με τρεις επανεκδόσεις), Διά Πολλῶν θλίψεων (με αναθεωρημένη επανέκδοση), Ἡ Προσευχή, Ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, Ἡ Θριαμβεύουσα Ἐκκλησία, Γονεῖς, τά παιδιά σας!, Ἀνατολή Ἀνατολῶν, Ἒπαθεν ὑπέρ ἡμῶν, Πάσχα Κυρίου, Διδάγματα ἀπό τήν σοφίαν Σειράχ, Ἡ Κυριακή Προσευχή (με β' έκδοση) και Ἒχομεν θυσιαστήριον.

Φώτο Γκάλερι

Image