Ιγνάτιος Β΄

Image

Ηγούμενος του μοναστηριού της Παναγίας του Μαχαιρά (1892-1900). Χειροτονήθηκε ηγούμενος στη Λευκωσία την 1η Μαρτίου 1892 και διαδέχθηκε στην ηγουμενία τον Χριστοφόρο που παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λόγω γήρατος.

 

Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1892, το μοναστήρι του Μαχαιρά κατεστράφη ολοσχερώς από πυρκαγιά. Ο ηγούμενος μαζί με τους μοναχούς, στην προσπάθειά τους να περισώσουν τα κειμήλια, διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο. Μετά την καταστροφή ο Ιγνάτιος ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης.

 

Η όλη εργασία κράτησε οκτώ χρόνια με μικρά διαστήματα διακοπών μια και είχε να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες, κυρίως οικονομικής φύσεως.

 

Οι εργασίες της ανοικοδόμησης τελείωσαν τον Απρίλιο του 1900 και τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου ο ηγούμενος Ιγνάτιος πέθανε, στο μετόχι του μοναστηριού στη Λευκωσία (Άγιος Ελευθέριος). Ετάφη στο μοναστήρι του Μαχαιρά. Πέντε μέρες μετά τον θάνατο του Ιγνατίου μετεφέρθη στο μοναστήρι από τη Λευκωσία και η αγία εικόνα, που είχε σταλεί στην πρωτεύουσα για προστασία της μετά την καταστροφή.