Γεωργίου Φίλιππος

Συγγραφέας του έργου Εἰδήσεις ἱστορικαί περί τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου, που εξεδόθη στην Αθήνα το 1875. Γεννήθηκε στο χωριό Αθηένου το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και πέθανε το 1878 σε δυστύχημα. Φοίτησε στην Ελληνική Σχολή της Λευκωσίας και στη Θεολογική Σχολή Σταυρού των Ιεροσολύμων με την οικονομική βοήθεια του θείου του, μητροπολίτη  Γάζης Φιλήμονα. Στα Ιεροσόλυμα ακολούθησε τον μοναχισμό, αλλά με την επιστροφή του στην Κύπρο διορίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Α' γραμματέας της Αρχιεπισκοπής. Τη θέση αυτή διατήρησε και επί ημερών του αρχιεπισκόπου Σωφρονίου. Το 1870 συμμετείχε σε εκκλησιαστική αποστολή που πήγε στην Κωνσταντινούπολη για διάφορα ζητήματα της Κυπριακής Εκκλησίας και κράτησε ημερολόγιο της αποστολής αυτής που δεν σώθηκε ακέραιο.

 

Περί το 1873 απεχώρησε από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή κι απέβαλε και το μοναχικό σχήμα. Το 1877 σκοτώθηκε από κατάρρευση τοίχου του σπιτιού του στην Αθηένου.

 

Για το σύγγραμμά του με τίτλο Εἰδήσεις ἱστορικαί περί τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου, βασίστηκε σε συγγράμματα, κώδικες και άλλες πηγές από τα αρχεία της Αρχιεπισκοπής. Το σύγγραμμά του κυκλοφόρησε και σε φωτοτυπική έκδοση στη Λευκωσία, το 1975.