Γρηγόριος

Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Image

Κύπριος ιεράρχης, αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος το 1928. Πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 2019 σε ηλικία 91 ετών. 

 

Μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως υποδηματοποιός και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου (1949- 1951) και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1951-1954). Στο μεταξύ, τον Μάιο του 1953, και ενώ φοιτούσε στο Παγκύπριο, χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ' (1950- 1977).

 

Το 1954, μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο Γρηγόριος μετέβη στην Αθήνα για σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα υπηρέτησε ως διάκονος στον ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού. Τελικά το 1959, ύστερα από εισήγηση του αρχιμανδρίτη Ελπίδιου Χασάπη, αναχώρησε για το Λονδίνο ώστε να υπηρετήσει ως εφημέριος στον ναό των Αγίων Πάντων, που ήταν τότε όχι μόνο το πνευματικό αλλά και το εθνικό και κοινωνικό κέντρο των Κυπρίων της Αγγλίας.

 

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 1959, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρα Καββάδα και ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στον ναό των Αγίων Πάντων υπηρετούσε ως προϊστάμενος ο Λεόντιος Χατζηκώστας, παλαιός συμμαθητής του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο οποίος είχε επίσης αφιχθεί στο Λονδίνο την ίδια εποχή. Ο Γρηγόριος εργάστηκε τότε για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών συμπατριωτών του και για την ίδρυση ελληνικών σχολείων, τα οποία θα ενίσχυαν την εθνική ταυτότητα των ξενιτεμένων. Το έργο που επιτέλεσε στον τομέα αυτό υπήρξε πολύ σημαντικό, αφού τα πρώτα σχολεία που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου αποτέλεσαν τους πυρήνες της μεταγενέστερης δημιουργίας ελληνορθόδοξων κοινοτήτων και ναών.

 

Στο μεταξύ νέος αρχιεπίσκοπος Θυατείρων ανέλαβε το 1964 ο Αθηναγόρας Κοκκινάκης, ο οποίος αμέσως μετά την άφιξή του στην Αγγλία από τον Καναδά διόρισε τον Γρηγόριο πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979. Παράλληλα, μέχρι το 1969 που πήγε για ανώτερες σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, εξακολούθησε να υπηρετεί και στον ναό των Αγίων Πάντων.

 

Τον Νοέμβριο του 1970 το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε τον Γρηγόριο επίσκοπο Τροπαίου. Του ανετέθη τότε να υπηρετήσει ως αρχιερατικός προϊστάμενος στην πλέον αναπτυσσόμενη ελληνική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτήν του Αποστόλου Βαρνάβα Wood Green στο Βόρειο Λονδίνο. Τελικά, το 1988, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιβραβεύοντας την μεγάλη προσφορά του προς την ομογένεια, τον εξέλεξε αρχιεπίσκοπο Θυατείρων, τον δε θρόνο αυτό κατείχε έως το 2018 όταν  αντικαταστάθηκε από τον μητροπολίτη Δαρδανελλίων Νικήτα που ανυψώθηκε σε νέο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image