Ανθηρός Παναγιώτης

Image

Ελληνοκύπριος που πολέμησε και σκοτώθηκε κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Άγνωστος ο ακριβής τόπος καταγωγής του στην Κύπρο. Φαίνεται πως αρκετά νέος είχε μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με την έναρξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου πήγε στην Ισπανία, σε ηλικία 40 χρόνων, και πολέμησε κατά του Φράνκο από τις τάξεις των Διεθνών Ταξιαρχιών. Αρχικά υπηρέτησε ως επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας στη βάση Αλπαθέτε. Μετά την αναδιοργάνωση των δημοκρατικών δυνάμεων, στα τέλη του 1937, ο Ανθηρός εντάχθηκε στον Ελληνικό Λόχο που ενίσχυσε την 15η Διεθνή Ταξιαρχία. Τον Μάρτιο του 1938 ο λόχος του πήρε μέρος σε σειρά σφοδρών μαχών στο μέτωπο της Αραγωνίας. Στις 10 Μαρτίου του 1938 στο Μπελσίτ, ο Ανθηρός μαζί με τον επίσης Κύπριο Σπύρο Παντελίδη και άλλους, στάλθηκαν ως ανιχνευτές αλλά συνελήφθησαν από τα φασιστικά στρατεύματα. Εκτελέστηκαν επί τόπου γιατί αρνήθηκαν να ζητωκραυγάσουν υπέρ του στρατηγού Φράνκο.

 

Πεσόντες

Στον ισπανικό εμφύλιο η Κύπρος  είχε και άλλους πεσόντες όπως Παναγιώτης Κατσαρώνας, ο Γεώργιος Κατσαρώνας, ο  Νίκος Πέρδικος, από τη Γιαλούσα. Σκοτώθηκε στη μάχη της Χαράμα (Φεβρουάριος 1937). Ο Χρίστος Χριστοδούλου, από το Ριζοκάρπασο. Σκοτώθηκε στη μάχη του Μπελσίτ [Belchite] (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1937). Ο Σπύρος Παντελίδης. Σκοτώθηκε κατά την άμυνα της Μαδρίτης

 

Άλλοι πεσόντες στον ίδιο πόλεμο ήταν οι: Αναστάσης Αντωνίου, Αχιλλέας Κανάρης, Γιακουμής Κούμουλλος, Χρήστος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Νικολάου, Λουκάς Ορφανίδης, Γιώργος Πανταζής, Βασίλης Παττίχης, Άγγελος Ρωμάνης, και Σέργιος Ρωσσίδης.