Δημήτριος Α Σωτήρ

Image

Βασιλιάς της Συρίας, γιος του Σελεύκου Δ' του Φιλοπάτορος. Γεννήθηκε το 187 π.Χ. Σε ηλικία 12 χρόνων εστάλη από τον πατέρα του όμηρος στη Ρώμη. Στον θρόνο της Συρίας ανήλθε το 162 π.Χ. αφού δολοφόνησε τον Αντίοχο Ε' και κατέστειλε εξεγέρσεις. Κατέλαβε τη Βαβυλώνα αφαιρώντας την από τον Τίμαρχο, γεγονός που του χάρισε την επωνυμία Σωτήρ. Εισέβαλε στην Ιουδαία, αναμείχθηκε στα εσωτερικά της Καππαδοκίας και ήλθε σε προστριβές με τον Πτολεμαίο Φιλομήτορα της Αιγύπτου σχετικά με την Κύπρο. Σκοτώθηκε το 150 π.Χ.

 

Ο Δημήτριος Α' Σωτήρ δοκίμασε να καταλάβει την Κύπρο, που ανήκε στο κράτος των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, με εξαγορά. Σύμφωνα προς τη διήγηση του Πολυβίου ( Ιστορίαι, 33,5.1 - 4), επί εποχής του Πτολεμαίου Στ' Φιλομήτορος (186 - 146 π.Χ.) ήταν στρατηγός (κυβερνήτης) και αρχιερέας της Κύπρου ο Αρχίας, που μαρτυρείται και σε επιγραφή, η οποία βρέθηκε στην Παλαίπαφο. Τον Αρχία αυτόν κατόρθωσε να εξαγοράσει ο Δημήτριος και η συμφωνία μεταξύ των δυο ήταν να παραδώσει ο Αρχίας την Κύπρο στον Δημήτριο έναντι αμοιβής 500 ταλάντων. Η προδοσία όμως του Αρχία έγινε γνωστή και απεκαλύφθη προτού πραγματοποιηθεί. Ο Αρχίας συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη, προτίμησε όμως ν' αυτοκτονήσει πριν δικαστεί και κρεμάστηκε το 155 π.Χ.

 

Ο Δημήτριος Α' Σωτήρ ήταν ξάδελφος αλλά και αντίπαλος του Πτολεμαίου Στ' Φιλομήτορος, με τον οποίο ήλθε σε ρήξη για την Κύπρο.