«Δημοκρατία»

Image

Με τον τίτλο «Δημοκρατία» και τον υπότιτλο Ἑβδομαδιαία Ἀνεξάρτητος Ἐθνική Φιλελευθέρα Ἐφημερίς, κυκλοφόρησε στις 7 Δεκεμβρίου 1959 εβδομαδιαία εφημερίδα με ιδιοκτήτη - διευθυντή τον Έρασμο Αριστοφάνους. Κυκλοφορούσε κάθε Δευτέρα και ήταν τετρασέλιδη. Είχε μέγεθος 60 Χ 40 εκ. και ήταν οκτάστηλη (πλάτος στήλης 4,5 εκ.).

 

Εκδόθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο της κυπριακής ιστορίας, μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης -Λονδίνου για εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστήριξε την υποψηφιότητα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου ως πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου 1959 και τους υποψηφίους του Πατριωτικού Μετώπου στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της 31ης Ιουλίου 1960.

 

Η εφημερίδα κάλυψε εκτενώς τις διαπραγματεύσεις του Μακαρίου με τη βρετανική κυβέρνηση για την έκταση και τους όρους λειτουργίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων, και τις πρώτες κινήσεις για δημιουργία και δραστηριότητα των πρώτων κυπριακών κομμάτων.

 

Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου 1970 και καθημερινή απογευματινή εφημερίδα. Ήταν αριστερής απόκλισης και είχε ιδιοκτήτη και διευθυντή τον Πανίκο Παιονίδη. Είχε μέγεθος 58 Χ 42 εκ., ήταν οκτασέλιδη (πλάτος στήλης   4 εκ.) και εξασέλιδη. Είχε πλούσια ειδησεογραφία και σχολιογραφία που κάλυπταν τοπικές και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

 

Αργότερα η «Δημοκρατία» έγινε εβδομαδιαία πρωινή εφημερίδα που εκδιδόταν κάθε Δευτέρα με διευθυντή τον Γεώργιο Σαββίδη και αρχισυντάκτη τον Λύσανδρο Τσιμίλλη. Άλλαξε, επίσης, μορφή και σχήμα. Είχε μέγεθος 61,5 Χ 42 εκ. και έγινε οκτασέλιδη, εννεάστηλη (πλάτος στήλης 4 εκ.). Συνέχισε να καλύπτει τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις με καθαρή υποστήριξη προς το ΑΚΕΛ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

 

Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στις 28 Δεκεμβρίου 1981, αφού κυκλοφόρησε 327 φύλλα.

Φώτο Γκάλερι

Image