Δημητρίου Ναδίνα

Image

Ποιήτρια. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1928 και πέθανε το 1986. Πατέρας της ο βιομήχανος Αλέξανδρος Πούλιας, που καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Θεσσαλίας (Πήλιον). Σύζυγός της ο βιομήχανος και υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νίκος Δημητρίου.

 

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και, μετά το γάμο της, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λάρνακα. Μεταξύ 1973 και 1979 έζησε στην Ουάσιγκτον, όπου ο σύζυγός της υπηρέτησε ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέκτησαν τρεις κόρες: Την Αλεξάνδρα Γαλανού την Τερέζα Ηλιάδου και την Αγγέλω Δημητριου

 

Η Ναδίνα Δημητρίου μετέσχε ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Μεταξύ άλλων διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, καθώς και εκπρόσωπός του στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημητρίειου Πολιτιστικού Κέντρου κατά τα έτη 1981-1983 και για σειρά ετών επίτιμη Γενική Πρόξενος της Δανίας. Έγραψε στην ελληνική, τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα.

 

Για το έργο της έχουν εκφραστεί με εγκωμιαστικά σχόλια διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης μεταξύ των οποίων οι Οδυσσέας Ελύτης, Τάκης Παπατσώνης, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Γεώργιος Αρνάκη, Ανδρέας Καραντώνης, Κύπρος Χρυσάνθης, Νίκος Κρανιδιώτης, Κώστας Προυσής, Ξάνθος Λυσιώτης, Κώστας Μόντης κ.ά.

 

Βραβείο Ναδίνα

Στις 28 Ιανουαρίου 2019  έγινε η απονομή των βραβείων του Πρώτου Παγκύπριου Διαγωνισμού Νέου Λογοτέχνη «Ναδίνα Δημητρίου», που προκήρυξε η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού».

 

Ανάμεσα στα βιβλία που εξέδωσε είναι και τα ακόλουθα:

 

  1. Αναζητήσεις Ι (ποιήματα, 1970, και β' έκδοση 1972)
  2. Αναζητήσεις II (ποιήματα, 1972)
  3. Διηγήματα (1973)
  4. Αναζητήσεις III (ποιήματα, 1977)
  5. Ταξίδια στη Νοσταλγία (ποιήματα, 1980)
  6. Οι πρώτοι Ουρανοί (ποιήματα, 1981)
  7. Αναζητήσεις IV (ποιήματα, 1987)
  8. Ενδιάμεσος χρόνος (ποιήματα, 2001)

 

Ενα ποίημα της 

 

Είν’ όλα αυτά

που μένουν

πίσω από το θάνατό μας

μακροημερεύοντας

το ζωντανό της ύπαρξής μας

όταν ακόμη

ήλιου φως δεσμεύει.

 

Απόσπασμα από το ποίημα «Από ένα παράθυρο του Watergate Hotel»

Ουάσιγκτον, 1 Μαρτίου 1974

Περιπλάνηση 1969-1975, Αναζητήσεις ΙΙΙ, Κύπρος 1977

Φώτο Γκάλερι

Image