Δρουσιώτης Πυθαγόρας

Image

Αξιόλογος σύγχρονος ποιητής. Γεννήθηκε το 1908 στη Λεμεσό και πέθανε το 1986. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στη γενέτειρά του, πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες, καθώς και οικονομικά. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο όπου άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λεμεσό. Αργότερα εργάστηκε και ως καθηγητής σε σχολές μέσης εκπαίδευσης της πόλης του.

 

Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στην εφημερίδα της Λεμεσού Αλήθεια. Πολλά ποιήματά του δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Κυπριακά Γράμματα, Πάφος, Ελλάς του Νότου, Πνευματική Κύπρος κ.ά. Με το ελλαδικό λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Εστία συνεργάζεται από το 1930. Δημοσίευσε επίσης στο αθηναϊκό περιοδικό Δωδεκάτη Ώρα και σε άλλα έντυπα. Ποιήματά του ανθολογήθηκαν σε διάφορες ελληνικές και κυπριακές ανθολογίες.

 

Ο Πυθαγόρας Δρουσιώτης εξέδωσε 2 ποιητικές συλλογές:

1. Εκλογή (Λεμεσός, 1963).

2. Τοπάζια και Βηρύλλια (Κύπρος, 1982).

 

Η ποίησή του είναι παραδοσιακή και διακρίνεται για τους αρχιτεκτονικά άριστους στίχους που περικλείουν μουσικότητα και ρομαντισμό. Η λυρικότητα και η διάθεση φυγής είναι διάχυτη στο έργο του, που συγκινεί βαθιά.