«Ελεύθερος Λαός»

Image

Με τον τίτλο «Ἐλεύθερος Λαός», Μεγάλη Δισεβδομαδιαία Ἐφημερίδα, Μαχητικόν  Ὄργανον τῶν Ἐθνικῶν καί Λαϊκῶν Συμφερόντων εκδόθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1959 από τον Κυριάκο Καραμάνο, που ήταν εκδότης και διευθυντής, δισεβδομαδιαία εφημερίδα (κυκλοφορούσε Δευτέρα και Πέμπτη) στη Λεμεσό. Η εφημερίδα είχε μεγάλο μέγεθος (69x44 εκ.), σχήμα οκτάστηλο (πλάτος στήλης 5 εκ.) και ξεκίνησε ως οκτασέλιδη, έγινε εξασέλιδη και μετά τετρασέλιδη. Είχε γραφεία στη Λεμεσό και τη Λευκωσία και εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο «Αναγέννησις», στη Λευκωσία. Ο «Ἐλεύθερος Λαός» ήταν συντηρητική εφημερίδα, εθνικιστικού περιεχομένου, με πλούσια αρθρογραφία και ειδησεογραφία, λογοτεχνικές, θεατρικές και άλλες καλλιτεχνικές στήλες, ιστορικά αφηγήματα και αγροτικές σελίδες.

 

Η εφημερίδα υποστήριξε φανατικά την υποψηφιότητα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου ως του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολέμησε τον ανθυποψήφιό του Ιωάννη Κληρίδη. Η ζωή της εφημερίδας ήταν σύντομη. Ανέστειλε την έκδοσή της στις 14 Ιανουαρίου 1960, αφού κυκλοφόρησε 15 μόνο φύλλα.

 

Το 1974

Με τον τίτλο «Ἐλεύθερος Λαός» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο  του 1974 στη Λευκωσία και άλλη εβδομαδιαία εφημερίδα με εκδότη και ιδιοκτήτη τον Ηρακλή Γ. Χατζηρακλέους από την Αμμόχωστο, που διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΠΕΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Παρατάξεως. Διευθυντής συντάξεως της εφημερίδας ήταν ο Γιάννης Χρ. Σπανός.

 

Στα τέλη του 1975 η εφημερίδα κυκλοφόρησε για μικρό χρονικό διάστημα ως καθημερινή πρωινή εφημερίδα. Από το Νοέμβριο του 1976 κατά νόμου υπεύθυνος της εφημερίδας ορίστηκε ο Κυριάκος Κυριάκου από τη Λευκωσία. Το 1977 ο «Ἐλεύθερος Λαός» ανέστειλε την έκδοσή του και επανήλθε ως εβδομαδιαία εφημερίδα στις 12 Δεκεμβρίου 1977. Το 1978 η εφημερίδα και πάλι ανέστειλε την έκδοσή της για να επανεκδοθεί του Απρίλιο του 1981. Το 1982 η εφημερίδα ανέστειλε οριστικά την έκδοσή της.

 

Ο «Ἐλεύθερος Λαός» κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο. Χρησιμοποιούσε επιπρόσθετο κόκκινο χρώμα στους τίτλους, είχε μέγεθος 56x40 εκ., ήταν εννεάστηλος (πλάτος στήλης 4 εκ.) και οκτασέλιδος.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image