Ελιάς Κυριακή

Image

Στην Κύπρο, η Κυριακή των Βαΐων είναι περισσότερο γνωστή ως η Κυριακή της Ελιάς επειδή στην τοπική παράδοση έχει συνδεθεί με το δέντρο της ελιάς. Σύμφωνα με το έθιμο, κατά τη γιορτή αυτή οι γυναίκες κόβουν κλαδιά της ελιάς τα οποία παίρνουν στην εκκλησία για να αγιασθούν. Αφού κρεμαστούν για να ξεραθούν, τα φύλλα της ελιάς χρησιμοποιούνται για το «κάπνισμα» του σπιτιού και άλλων χώρων, καθώς και των μελών της οικογένειας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Βλέπε λήμμα: Κυπριακή Λαογραφία

 

Περισσότερα λαογραφικά στοιχεία βλ. κεφ. Λαογραφικά περί την ελιά.

 

Κυριακή των Βαϊων

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της γιορτής  της Ανάστασης.

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου. Κατά την γιορτή αυτή γίνεται μεγαλοπρεπής λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image