«Εργάτης»

Image

Εβδομαδιαία εφημερίδα (κάθε Δευτέρα και αργότερα κάθε Κυριακή) που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 22 Σεπτεμβρίου 1947. Η εφημερίδα, όπως αναφέρει στην προμετωπίδα της, ήταν όργανο της Διεθνιστικής Κομμουνιστικής Πάλης, είχε σαν σύνθημα το Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε και έμβλημά της το σφυροδρέπανο μέσα σε υδρόγειο σφαίρα.

Αργότερα η εφημερίδα ανέφερε στην προμετωπίδα της Όργανο του Τροτσκιστικού Κόμματος Κύπρου (Τμήματος της 4ης Διεθνούς ). Η εφημερίδα εκδιδόταν από συντακτική επιτροπή με υπεύθυνο έκδοσης το Γιώργο Χειμαρίδη, λογοτέχνη - ποιητή. Εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο Ζαβαλλή στη Λευκωσία. Ο Χειμαρίδης επίσης εξέδιδε και το περιοδικό Προλάτης.

 

Ήταν τετρασέλιδη, είχε μικρό σχήμα (μέγεθος 47X31 εκ.) και ήταν εξάστηλη (πλάτος στήλης 4,5 εκ). Τα κύρια σχόλια, τα άρθρα και οι ειδήσεις της αναφέρονταν κυρίως σε κομματικά, εργατικά και συντεχνιακά θέματα. Στο εθνικό πολιτικό θέμα της Κύπρου η εφημερίδα ήταν υπέρ του αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου από τον αποικιακό ζυγό, αλλά εναντίον της ένωσής της με την Ελλάδα. Η εφημερίδα ήλθε σε ανοικτή ρήξη και αντιπαράταξη με το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ πάνω σε ιδεολογικές (κομμουνιστικές) διαφορές.

 

Το 1949 η εφημερίδα έγινε δισέλιδη (μονόφυλλη) στο ίδιο μέγεθος και σχήμα, και σε μερικές περιπτώσεις εκτύπωσε ολόκληρη την πρώτη σελίδα της σε κόκκινο χρώμα. Στα τελευταία φύλλα της η εφημερίδα έκανε έκκληση και έρανο για οικονομική βοήθεια, για να αναστείλει τελικά την έκδοσή της λόγω οικονομικών προβλημάτων στις 10 Ιουλίου 1949. Στα δυο χρόνια ζωής της η εφημερίδα κυκλοφόρησε 95 φύλλα.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image