Αντωνίου Σάββας

Image

Αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας από το 1969, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1986. Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1926 στο χωριό Φλάσου. Παντρεύτηκε την Μαρούλα Αντωνίου και απέκτησε 4 παιδιά.

 

Ο Αντωνίου Σάββας, φοίτησε στην Πρακτική Ελληνική Σχολή της Σολέας (σημερινό Γυμνάσιο Σολέας) και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, παρακολούθησε σπουδές στο αστυνομικό αγγλικό κολέγιο του Bramshill και ουσιαστικά, με τις σπουδές εξασφάλισε τα εφόδια για την εισδοχή του στο αστυνομικό σώμα. Εγγράφηκε στη δύναμη της Αστυνομίας το Σεπτέμβριο του 1944. Παρακολούθησε κατά καιρούς ειδικές σειρές αστυνομικών μαθημάτων κι έτυχε σχετικής εκπαίδευσης. Τον Αύγουστο του 1955 προήχθη στο βαθμό του λοχία και στη συνέχεια προήχθη στο βαθμό του υπαστυνόμου (1956) και του βοηθού αστυνόμου (1957).

 

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, τον Αύγουστο του 1960, διορίστηκε υπαρχηγός της κυπριακής Χωροφυλακής, θέση που διατήρησε μέχρι το 1964. Όταν το 1964 η δύναμη της Χωροφυλακής συγχωνεύθηκε στη δύναμη της Αστυνομίας, ο Σάββας Αντωνίου διορίστηκε υπαρχηγός της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, για να γίνει αρχηγός της Δύναμης πέντε χρόνια αργότερα.

 

Ο Σάββας Αντωνίου το 1969 υπήρξε σύμφωνα με μαρτυρίες στόχος του Εθνικού Μετώπου για τον οποίο αλλά και άλλους, είχε δοθεί εντολή να εκτελεσθούν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στο αρχείο του Δημοσιογράφου Νίκου Παπαναστασίου τελικά η εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω άρνησης των υποψήφιων εκτελεστών να το κάνουν.

 

 Το 1971 ανέλαβε ως ο δεύτερος αρχηγός της αστυνομίας επί Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τον Χαράλαμπο Χασάπη.

 

Ο Σάββας Αντωνίου διετέλεσε αρχηγός Αστυνομίας από την 1η Ιουλίου 1971 μέχρι τις μέχρι τις 30 Μαΐου 1986. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Κατά καιρούς εκπροσώπησε την κυπριακή Αστυνομία και την Κύπρο σε διάφορα διεθνή συνέδρια.

Ο Σάββας Αντωνίου πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2015 σε ηλικία 89 ετών και ετάφη στη Λευκωσία.

Φώτο Γκάλερι

Image