Αστυνομία Κύπρου

Ο ρόλος της Αστυνομίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος

Image

Αποστολή της Αστυνομίας είναι η εμπέδωση της νομιμότητας, που εκδηλώνεται με τη μορφή της πρόληψης του εγκλήματος και της προστασίας της ζωής, τιμής και περιουσίας των πολιτών. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, εκτός από τις προσπάθειες της Αστυνομίας, χρειάζεται να εξασφαλίζεται και η εμπιστοσύνη, η συνεργασία και γενικά η βοήθεια του κοινού, γι’ αυτό και η προσπάθεια για ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ της Αστυνομίας και του κοινού είναι συνεχής.

 

Παρά το γεγονός ότι το κοινό έγκλημα στην Κύπρο δεν δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, ωστόσο η Αστυνομία δεν επαναπαύεται. Εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, της ανώμαλης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκαν κρούσματα διάπραξης οργανωμένου εγκλήματος όπως η εμπορία ναρκωτικών μέσω της Κύπρου, η κυκλοφορία ξένων πλαστών χαρτονομισμάτων και διαφόρων άλλων σοβαρών εγκλημάτων με πολιτικά ελατήρια για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

 

Γενικά: Η Αστυνομία συνεργάζεται σε πολλές περιπτώσεις με τις Αστυνομίες άλλων χωρών, και κυρίως με την Ιντερπόλ σε σοβαρές περιπτώσεις διεθνούς εγκλήματος και της καταπολέμησής του.

 

Η Αστυνομία προσφέρει επίσης διάφορες άλλες υπηρεσίες στους πολίτες, πέρα από τις συνηθισμένες, όπως λ.χ. διάφορα μαθήματα στα σχολεία, όπου αξιωματικοί επεξηγούν στους μαθητές τους σωστούς τρόπους χρησιμοποίησης δρόμων, διασταυρώσεων κλπ. Η Φιλαρμονική της Αστυνομίας, μια από τις καλύτερες στην Κύπρο, συμμετέχει τακτικά σε παρελάσεις και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια.

 

Σημαντική συμβολή έχει να επιδείξει και το Πυροτεχνουργικό Τμήμα της Αστυνομίας, κυρίως σε τομείς όπως η αχρήστευση βομβών και υπόπτων αντικειμένων.

 

Στο έργο της εξιχνίασης του εγκλήματος, η Αστυνομία διαθέτει εργαστήρια για επιστημονική μελέτη τεκμηρίων, ενώ στον τομέα αυτό συνεργάζεται και με άλλες κρατικές υπηρεσίες όπως το Κυβερνητικό Χημείο. Επίσης, διαθέτει και αριθμό ανιχνευτικών σκύλων.

 

Τέλος, εκφραστικό όργανο της Αστυνομίας είναι το περιοδικό «Αστυνομικά Χρονικά», που εκδίδεται εδώ και 40 χρόνια.

Φώτο Γκάλερι

Image